Ezeket látta már?

Férfihormonnal a női szívelégtelenség ellen?

A keringési elégtelenségben szenvedő női betegek lényegesen jobb állapotba kerülnek, ha a korszerű gyógyszereik mellé - akár kis adagban is - tesztoszteront kapnak - állítják olasz kutatók az Amerikai Kardiológusok Kollégiumának tudományos folyóiratában megjelent tanulmányukban.

Ferdinando Iellamo és munkatársai a bizonyítottan rossz szívű nők kezelésével foglalkoznak. A szívelégtelenség világszerte mind gyakoribb, mert a háttérben legtöbbször megbújó okot, a szívinfarktust az új beavatkozások eredményeként mind több beteg - bár károsodott szívvel - átvészeli.

Férfihormonnal a női szívelégtelenség ellen?

A munkacsoport 36, szívelégtelenség miatt kezelt nőt vont be a vizsgálatba. A csoport fele véletlenszerű beválasztás szerint vagy olyan bőrtapaszt kapott, melyben kis dózisban férfi nemi hormont, tesztoszteront tartalmazott, vagy placebót kapott.

A kezelés hat hónapig tartott. A tanulmány kezdetén valamennyi résztvevő fizikai teljesítményét és különféle vizsgálati adatait följegyezték, majd ezeket a vizsgálatokat a megfigyelés befejezésekor is megismételték.

A vizsgálat végén a szív bal kamrájának teljesítménye, átmérője, illetve a vérnyomás és a pulzusszám nem változott. Jelentős különbséget észleltek viszont a tesztoszteronnal kezeltek és a kontrollcsoport tagjai között a fizikai teherbírás, az izomerő és az anyagcsere fontos tényezői szempontjából a hormont tartalmazó tapaszt viselők javára.

A kisdózisú férfi nemi hormon a szívelégtelenségben szenvedő nők közérzetét és vérkeringési állapotát is mérhetően javította. A kutatók arra is emlékeztetnek, hogy egy évvel korábban a férfibetegek esetében is ugyanilyen javulást értek el a hormonkezelés eredményeként.

A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a hatás igen hasonló a dopping céljából alkalmazott anabolikus szteroidokéhoz. Ez azt is jelentheti, hogy az így észlelt kedvező változások később viszont más területen veszélyes következményekkel járhatnak.

Elképzelhető, hogy a későbbiekben viszont az agyi katasztrófák és az infarktus kockázata megnő - ezt további, részletesebb vizsgálatokkal kell tanulmányozni.

Forrás: MTI