Ezeket látta már?

Figyelem! Hibás gyógyszer került forgalomba!

Véralvadásgátló készítményt illető hiba történt: a Fragmin 5000 NE/0,2 ml 12054 A01 számú gyártási tételét az OGYI forgalomból kivonta.Az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) 2011. február 4-én a Fragmin 5000 NE/0,2 ml oldatos injekció előretöltött fecskendőben (OGYI-T-4428/06-07) elnevezésű gyógyszer 12054 A01 számú gyártási tételét a forgalomból kivonta, mert üres, vagy majdnem üres fecskendőket találtak a gyártási tételben.

Magyarországon ebből a gyártási tételből 1995 doboz került forgalomba, amelyek között előfordulhatnak olyan fecskendők, amelyek egyáltalán nem, vagy csak részben tartalmazzák a megfelelő hatóanyagot.

Figyelem! Hibás gyógyszer került forgalomba!

Ami fontos!

A betegek biztonsága, és az esetleges veszélyek elkerülése végett kérjük a betegeket, hogy ellenőrizzék a belső csomagoláson lévő gyártási számot, és amennyiben a 12054 A01 szerepel rajta, ne használják fel, vigyék vissza a gyógyszertárba, ahol azt térítésmentesen kicserélik.

A Fragmin vényköteles gyógyszer. Hatóanyaga, a dalteparin az ún. kis molekulatömegű heparinok csoportjába tartozó gyógyszer, mely gátolja a véralvadási folyamat egyes lépéseit.

A visszerekben, a vénákban esetlegesen kialakuló vérrögök (tromboembólia) keletkezésének megelőzésére, illetve a kóros vérrög-, véralvadékképződés, a trombózis és embólia kezelésére alkalmazzák. Alkalmazzák még instabil, koszorúér-eredetű mellkasi fájdalom (angina pektorisz) és a szívinfarktus bizonyos típusában is kezelés céljából. Alkalmazása javasolt továbbá művese-kezelésen áteső betegek esetén, illetve a daganatos betegeknél a visszatérő tromboembóliás megbetegedés megelőzésre.

Forrás: Sajtóközlemény
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához