Ezeket látta már?

Fontos tudnunk! Nők és a szívroham

A nők és a szívroham. Az általános vélekedés a szívrohammal kapcsolatban, hogy hirtelen, minden előzmény nélkül alakul ki. A leggyakoribb tünetekről tartja magát az általános elképzelés: mellkasi fájdalom és szorító érzés lép fel, majd a páciens elájul. Nőknél azonban legtöbb esetben nem így zajlik le az infarktus, ezért sok nőt csak túl későn, vagy egyáltalán nem diagnosztizálnak.

Ennek elsődleges oka azonban nem az, hogy a nőknek nincsenek tüneteik, épp ellenkezőleg, csakhogy ezek a tünetek nagyban különböznek a férfiak tüneteitől. Egy nemrég az amerikai Állami Egészségügyi Intézet által végzett felmérés adatai szerint a szívrohamon átesett nők 95 százaléka jól körülírható, csak a női szívrohamhoz köthető tüneteket észlelt magán az infarktust megelőzően. Ezeket a tüneteket nem árt megismerni, hiszen így nagyobb az esély a túlélésre.

Fontos tudnunk! Nők és a szívroham

Fáradtság: A felmérésben megkérdezett nők 70 százaléka krónikus fáradtságot tapasztalt a szívrohamot megelőző hónapokban. A fáradtság gyakran napi tevékenységeik elvégzésében is akadályozta a nőket.

Álmatlanság: A fáradtság ellenére a szívrohamon átesett nők nagy része képtelen volt elaludni a szívrohamot megelőző hónapban.

Szorongás és stressz: Úgy tűnik a stressz nemcsak kiváltója, de elsődleges tünete is lehet a szívrohamnak. Percekkel a szívroham előtt sok nő érezte, hogy valami nincs rendben, de hirtelen jött erős szorongásukat nem tudták mivel magyarázni.

Emésztési zavarok és émelygés: Hasi fájdalom, bélgörcsök, émelygés és más emésztési zavarok is jelezhetik a súlyosabb betegségek kialakulását. A megkérdezett nők megszokott étrendjük ellenére komoly emésztési zavarokat tapasztaltak.

Légszomj: A nők több mint 40 százaléka napi teendőik elvégzése közben is gyakran szenvedett légszomjtól.

Influenza-szerű tünetek: Izzadás, gyengeség és fejfájás is kísérhetik a szívrohamot.

Állkapocs-, fül-, nyak- és vállfájdalom: Férfiak esetében a fájdalom általában a vállban és a mellkasban jelentkezik, nőknél ez inkább a nyaki régióra, valamint az állkapocsra és olykor a fülekre jellemző.

A férfiak és a nők között a legjelentősebb különbség mégis az, hogy a nőknél gyakran egyáltalán nem jelentkeznek a szívrohamra általában jellemző tünetek, ez pedig olykor végzetes lehet. A legfontosabb, hogy figyeljünk testünk jelzéseire, és ha úgy érezzük valami nincs rendben, azonnal cselekedjünk, hiszen az idő nagyon jelentős tényező a szívinfarktus esetében.

Mit tehetünk egészen konkrétan?

A mentőket hívjuk

Az illető nő azzal teszi a legjobbat, ha mentőt hív, ne üljön kocsiba, ne kérjen meg másvalakit, hívjon mentőt!

Az univerzális aszpirin...

A kis dózisú (75-100 mg) aszpirintabletta mindig jó ha kéznél van, és a rosszullét esetén egyet el kell rágni.

Egy kis rámenősség

Ez nem egyszerű kérdés (különösen a hazai viszonyok ismeretében). Ragaszkodni kell, hogy a kórházban a lehetős leggyorsabban vizsgálják meg a (nő)beteget! Az EKG nem döntő női infarktus esetén, a szív speciális enzimeit kell inkább vizsgálni.

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához