Hirdetés

Gyomorfájás, verejtékezés, fájdalom az állkapocsban: ezek a női szívroham jelei

#szívroham #mellkasi fájdalom #gyomorégés #nőiegészségéve
2020.10.26.

A hirtelen kialakuló szívroham, szívinfarktus tünetei eltérőek a férfiaknál és a nőknél! Figyelmeztető tünetek, amik szívinfarktust jelezhetnek a nőknél

Hirdetés

Erre különösen érdemes figyelemmel lenni, mert férfiakon sokkal jellegzetesebb az igen erős, szorító és halálfélelemmel járó mellkasi fájdalom, mely általában a karba, nyakba, hátba sugárzik. Női szívroham esetén kevésbé jellemző az igen erős fájdalom érzése, a tünetek gyakran enyhék, vagy "néma" a szívroham, tehát a beteg a veszélyt is kevésbé érzi a fájdalmai alapján.

Szívroham tünetei - nőkre jellemző jelek

A leggyakrabban előforduló tünetek, ahol a család, hozzátartozó, barát lélekjelenléte és gyors intézkedése sokat segíthet:

1. Mellkasi fájdalom, diszkomfortérzés: a szívroham leggyakoribb tünete, a nők mégis sokszor másképpen érzékelik, teltségérzésként írják le, és a mellkas bármely részén jelentkezhet, nem kimondottan baloldalon. Dr. Rita Redberg (Women’s Cardiovascular Services, California Egyetem) szerint igazán kellemetlen érzés, mintha valakit satuba szorítanának...

2. Kisugárzó fájdalom: fájdalmas érzés az állkapocs, a nyak, hát, karok területén. Ezek egy-egy típusa nők esetén jellemzőbb lehet. Kissé meg is zavarja a nőbeteget, aki kimondottan mellkasi fájdalomra számít, nem pedig arra, hogy a háta fájjon, vagy az állkapocsba sugárzó fájdalmat érezzen. A fájdalom lehet hirtelen, vagy fokozatosan erősödő, csökkenő, majd nagyon intenzívvé váló. Az alvó személy felébred a fájdalomra. Lehet hogy a beteg csak arról számol be, hogy nem tipikus, megmagyarázhatatlan fájdalmat érez valahol a derék feletti tájékon.

3. Gyomorfájás. Egyes esetekben a gyomorfájás, és a szívroham összetéveszthető: a gyomorfájás lehet influenza, megfázás, gyomorégés (reflux, fekély) tünete is. "Máskor viszont annyira intenzív a gyomortáji fájdalom, mintha egy elefánt ült volna a hasunkra" – említi Dr. Nieca Goldberg, a New York-i Langone Medical Center kardiológusa.

4. Légszomj, hányinger, szédülés. Ha indokolatlan légszomj érzése jelentkezik, az is előrejelezheti a szívrohamot, főleg ha egyidejűleg több tünet is észlelhető. "Olyan érzés, mintha maratoni futás közben lennénk, pedig egy lépést sem tettünk" – magyarázza Goldberg.

5. Verejtékezés. Szívroham esetén nőknél jellemző lehet a hideg, nyirkos verejtékezés, izzadás. Stresszel kapcsolatosan inkább ez észlelhető, mint a sport, testmozgás közben termelődő meleg verejték. Figyelni kell erre, főleg ha semmi nem indokolja, és nincsen fizikai terhelés sem.

6. Fáradtságérzés. Egyes nőbetegeken jellegzetes lehet a fokozott fáradtságérzés, teljesen indokolatlanul: nem mozogtak, egy helyben ültek, mégis mellkasukban olyan érzés támad, mintha nagyon elfáradtak volna, és a legegyszerűbb mozdulatsorokra is képtelenek, például nem tudnak WC-re menni.

Olvasson tovább! Ezek a szívroham korai tünetei, amikre figyelnie kell!

Természetesen minden ember más, és a nőkön is másképpen nyilvánulnak meg a tünetek. Mindenesetre figyelni kell, és ha bármelyik észlelhető a fentiek közül, fennállhat az infarktusveszély. Orvossal mindenképp érdemes konzultálni, adott esetben pedig mentőt hívni.

Forrás: Science News
Hirdetés