Ezeket látta már?

Gyulladás okozza a szívbillentyű-szűkületet?

2011.03.26. Módosítva: 2015.11.04.

Különleges gyulladás a szívbillentyű-szűkület hátterében. A szívből eredő főverőér, az aorta billentyűje, főleg idős korban beszűkül, és ez súlyos vérkeringési zavarokhoz vezethet. A svéd Karolinska Intézet kutatócsoportja kimutatta, hogy ebben a betegségben különleges gyulladásos folyamat játszik szerepet.

A felfedezés azt jelenti, hogy a jövőben műtét helyett gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel is kezelhető lesz a betegség.

Gyulladás okozza a szívbillentyű-szűkületet?

Valaha, főleg fiatalkorban gyakori volt a reumás láz, a sokízületi gyulladás. Súlyos következménye a szívbillentyűk megbetegedése volt: legtöbbször a bal szívkamra és pitvar közötti kéthegyű billentyűt károsította.

A kamra és a pitvar közötti szájadék nem nyílt ki rendesen, a gyulladás következtében beszűkült és ennek súlyos következményei lehettek. A kétszárnyú ajtóként működő bejáratot ki kellett nyitni. A gyulladás következtében összetapadt ajtószárnyakat a sebész a szívsebészet korai időszakában a szívbe nyúlva, az ujjával szétfeszítette.

Nemcsak a technika tökéletesedett, hanem megfelelő gyógyszeres kezeléssel sikerült ezt a gyulladásos folyamatot megelőzni, ezért az ilyen billentyűhiba Európában igen ritka. Ezzel szemben mind tovább élünk és az idős emberek leggyakoribb szívbillentyű betegsége a főverőér, az aorta billentyűjének beszűkülése.

Ez más kórkép, mint az egykor gyakori billentyűszűkület. A billentyű nem csak beszűkíti a véráramlás útját, de nehézkes mozgásúvá lesz, mert merevvé is válik, mész rakódik le benne, ezért ezt nem lehet a sebész ujjával kinyitni. A megoldás a billentyű cseréje, ami nagy műtét és költséges beavatkozás.

A Karolinska Intézet kutatói kimutatták, hogy az aortabillentyű meszesedéses károsodásában is gyulladásos folyamat játszik szerepet: a szövetekben immunsejtek és gyulladásos anyagok, leukotriének találhatók. A legkifejezettebb gyulladás a legszűkebb billentyűkben volt, a leukotriének pedig sejttenyészetben fokozták a billentyűsejtek meszesedését.

"Az eredmények arra utalnak, hogy az aortabillentyű-szűkület kezelését a jövőben gyulladáscsökkentő gyógyszerek jelenthetik és akkor sok ilyen beteg, akiknek többsége idős ember, a folyamat lassítása útján elkerülhetné a műtétet" - nyilatkozta a munkacsoport nevében Magnus Black.

Forrás: EgészségKalauz