Ezeket látta már?

Hogyan kell újraéleszteni? Ezt kell tenni, ha valakinek leáll a szíve

szívinfarktus, újjáélesztés

Mellkasi nyomás, bal karba sugárzó fájdalom, hátfájás, légszomj, hányinger, verejtékezés – ez a szívinfarktus 6 legjellemzőbb tünete. De ha ezeket érezzük, már baj van. Mihez kezdjünk?

Először is hagyjuk abba, amit csinálunk: álljunk félre az autóval az úton, tegyük le azt, ami a kezünk ügyében van, és azonnal hívjunk mentőt, vagyis a 104-et. Minél hosszabb idő telik el ugyanis a hezitálással, annál nagyobb szívizom-terület hal el. Arra pedig kevés az esélyünk, hogy később pont egy olyan ember mellett esünk össze, aki újra tud minket éleszteni.

Mit tegyünk, ha valakinek leáll a szíve?

Azonnal meg kell kezdeni az újraélesztést! 30 mellkasi nyomást végzünk, majd jön 2 fújás az orrba vagy szájba. A befújást elhagyhatjuk, a lényeg a szív újraindítása a mellkas kompresszióval.

A műveletet addig végezzük, amíg meg nem érkezik a mentő. Egyszerűen hangzik? Kivitelezni azonban kevesen merik, ezért is történhet meg az, hogy évente 25 ezer infarktusos esetből 5500 halállal végződik.

Melegfronttal jön az infarktus?

Hol lehet megtanulni az újraélesztést?

A Magyar Kardiológusok Társasága által szervezett Szívünk Napja rendezvényen a résztvevők a helyes újraélesztést is megtanulhatták, de egy elsősegély tanfolyamon vagy a mentőszolgálat internetes videójából bárki elsajátíthatja. És egy igazi, szakmai tipp: ha bizonytalanok vagyunk, és egyedül végezzük az újraélesztést, dúdoljuk vagy kapcsoljuk be a Bee Gees-től a Stay in alive című slágert, ez ugyanis a mellkasnyomás tökéletes ritmusa.

1. Helyezze egymásra a két kezét.

2. Az alsó tenyerét tegye a mellkas közepére úgy, hogy az éle középre essen.

3. Nyomja le a mellkast kb. 5cm mélyre – percenként kb. százszor.

Szívünk karbantartói

Q10 koenzim

Szervezetünk maga is képes előállítani, de a szükséges mennyiség 50 éves kor körül már a fiatalkori szint felére esik vissza. A szív izmai kimondottan igénylik ezt a tápanyagot és számos kutatás mutatta ki előnyös hatását.

Omega-3

A telítetlen zsírsavak, mint amilyen az Omega-3, segítenek az egészséges koleszterinszint elérésében, megtartásában. Rendszeres szedéssel a szívroham, a stroke, illetve általában a gyulladások kialakulásának kockázatát csökkenti.

B-vitaminok

A B-vitamin-család nemcsak az idegrendszer, hanem a szív biokémiai folyamataiban is jelentős szerepet játszik, emellett a koleszterinszint normalizálásában is meghatározó.

Forrás: egeszsegkalauz.hu