Ezeket látta már?

Idén ismét Szívünk Napja a Városligetben!

2012.09.28. Módosítva: 2015.11.04.

Szívünk Napja - A gyermekek állnak az idei egészségnap fókuszában. Ingyenes szűrővizsgálatokkal, tájékoztató és interaktív előadásokkal, egészségmegőrzéssel kapcsolatos szórakoztató programokkal várja a látogatóit vasárnap a fővárosi Városligetben a Szívünk Napja, amely idén a gyermekek egészségére helyezi a hangsúlyt.

A szív- és érrendszeri megbetegedések veszélyeire, és azok megelőzésére szeretné felhívni a figyelmet a Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Nemzeti Szívalapítvány rendezvénye, a Szívünk Napja - tájékoztatták a szervezők közleményben az MTI-t.

Idén ismét Szívünk Napja a Városligetben!

A városligeti program látogatói kezükbe vehetik a saját egészségi állapotukról készült rizikófelmérést, megismerhetik az újraélesztés technikáját, szakembertől kaphatnak segítséget a dohányzásról való leszokáshoz, az egészséges táplálkozáshoz és a számukra megfelelő sport megtalálásához. Lesz salsa, capoeira és thai chi bemutató, este pedig a Republic zenekar is fellép.

A Teddy Maci Kórház orvostanhallgatói az elsősegélynyújtás világát játékos formában varázsolják a gyermekek elé, akiknek még számtalan meglepetésben lesz részük.

A szervezők különös figyelmet szentelnek a legkisebbekre, hiszen az elmúlt tíz évben a túlsúlyos gyermekek száma a fejlett országokban két és félszeresére nőtt, a fejlődő országokban pedig megnégyszereződött. Az egészségtelen életmódot folytató tanulók 80 százalékkal nagyobb eséllyel lesznek elhízott felnőttek, akiket különösen veszélyeztetnek a szív- és érrendszeri betegségek. A mielőbbi egészséges életmódra nevelés tehát elengedhetetlenül fontos.

Magyarország minden második ember szív- és érrendszeri betegségben hal meg. 2,5 millió embernek van magas vérnyomása, egymillióan cukorbetegek, emellett a lakosság fele túlsúlyos. Az uniós átlaghoz képest jóval többen dohányoznak és fogyasztanak alkoholt, viszont sokkal kevesebb zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, és a legtöbben mozgásszegény életmódot folytatnak. Összességében ezek a rizikótényezők felelősek a szív- és érrendszeri halálozások közel 80 százalékáért.

A hétvégi rendezvény részletes programja megtalálható a www.szivunk-napja.hu internetes oldalon.

Forrás: MTI