Ezeket látta már?

Indul a Szívhang Program!

Indul a Szívhang program! Elindult a Szívhang program, mely a szív egészségének fontosságára, a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésének jelentőségére és a rizikófaktorok karbantartására hívja fel az érdeklődők figyelmét.

A Szívhang program a szív- és érrendszeri betegségek gyakoriságának csökkentését, a rizikófaktorok karbantartását és kezelését, a folyamatos gyógyszerszedés és a szűrővizsgálatok fontosságát tűzte ki célul, másrészt javítani akar az orvos-beteg-nővér együttműködés minőségén is. További célja a szakemberek aktivizálása, a szakmai csoportok és a véleményformálók informálása, mozgósítása.

Indul a Szívhang Program!

Budapest mellett Pécs, Veszprém, Eger, Miskolc, Szeged és Debrecen színházai adnak otthont majd a szűréseknek, május elején pedig gyaloglótúrára invitálják a mozogni vágyókat. A középiskolások elsősorban kérdőívek kitöltésével ismerkedhetnek meg az egészséges életmód előnyeivel, a kardiológiai központokban szórólapok, tájékoztató film, plakátok és kockázatmérő füzetek tájékoztatják az érdeklődőket a kampányról, a betegség tüneteiről, a szűrővizsgálatok fontosságáról, a megelőzésről.

A magyarok 51 százaléka szív- és érrendszeri betegségben hal meg. Csaknem 2,5 millió ember szenved magas vérnyomásban, 1 millióan cukorbetegek, a lakosság fele pedig túlsúlyos - ismertette az adatokat Merkely Béla, a Magyar Kardiológusok Társasága (MKT) elnöke sajtótájékoztatón Budapesten. Elmondta azt is, hogy Magyarországon a szív- és érrendszeri halálozás a 65 év alattiak körében lényegesen magasabb, mint Nyugat-Európában.

A megelőzés fontosságát hangsúlyozta Kiss Róbert Gábor, a Szívhang program szakmai koordinátora, a társaság leendő elnöke. Mint mondta, kockázati tényezőt a dohányzás, a túlsúly, a mozgásszegény életmód, az egészségtelen táplálkozás, a stressz, a magas vérzsírszint, a magas vércukorszint és a magas vérnyomás jelent, ezek egy része kordában tartható. Az egészségünk a miénk, mindenki saját maga felelős érte - tette hozzá.

További információkat az érdeklődők a www.szivhang.hu oldalon olvashatnak.

Forrás: MTI