Ezeket látta már?

Így óvja az egészségét a kánikulában: ezt tanácsolja a dietetikus

kánikula egészség dietetikus táplálkozás nyár

Ezeket egye és ezeket kerülje, hogy a nagy hőségben is megőrizhesse egészségét és jó közérzetét.

Teljes erővel berúgta az ajtót a nyár és vele együtt a kánikula. Ezért különösen fontos odafigyelnünk arra, hogy megelőzzük a nagy meleg egészségre gyakorolt negatív hatásait. Egy kis odafigyeléssel – így például tudatosabb táplálkozással, rendszeres folyadékfogyasztással - azonban sokat tehetünk annak érdekében, hogy megkönnyítsük a napokat a hőségrekordok alatt. Bakk Brigitta, a Flora dietetikusa most megoszt pár tippet, melyek a meleg időben is hasznosak lehetnek a szív egészségének a fenntartásában.

Segítsünk szervezetünknek az alkalmazkodásban

Az évszakok közötti váltás, a frontok és a szélsőséges hőmérsékleti ingadozások valamennyiünk szervezetére hatással vannak életkortól és egészségi állapottól függetlenül. Tomboló nyári hőség pár napon belül is kialakulhat, mely nagy kihívást jelent szervezetünk számára. A változó páratartalom, valamint a sokak számára megterhelő frontok nagy feladat elé állítják szervezetünket, hiszen komoly feladatot jelent a megfelelő mértékű alkalmazkodás.

A szervezet munkáját elsősorban úgy könnyíthetjük meg, ha táplálkozásunkra odafigyelünk. Lehetőség szerint fogyasszunk könnyen emészthető, magas víz- és folyadéktartalmú ételeket, például zöldséges fogásokat, különböző leveseket. A nehezebb, zsíros, fűszeres ételeket érdemes kerülni, a szervezet számára ugyanis megterhelőek, ráadásul az elkészítésük is bonyolultabb a nagy melegben. Turmixolással könnyen készíthetünk hideg leveseket, például mediterrán gazpachot vagy uborkalevest. A salátafélék is táplálóbbak, ha darabolt sajtot, kuszkuszt keverünk hozzájuk, de jó megoldások lehetnek a melegebb napokra a margarin alapú zöldségkrémek is.

Az étkezés mellett próbáljunk minél több időt hűvös helyen tölteni, azonban a légkondicionált boltokban, irodában, autóban, vagy akár a saját otthonunkban is kerüljük a közvetlen huzatot és ne vegyük a hőmérsékletet túl alacsonyra, hiszen ez könnyen megfázáshoz vezethet. A túl nagy hőmérséklet-különbség (például az irodából a szabadba lépve) szintén megterheli a szervezetet, így a szívet is, emiatt egy ilyen térből kilépve érdemes pár percig árnyékos levegőn vagy más, köztes térben akklimatizálódni.

A szív egészége a nyári melegben

A szív- és érrendszeri problémákkal élők és az idősek esetében is fokozott megterhelést jelent az extrém meleg, valamint a változékony időjárás. Nagyon fontos, hogy a nyaralások, utazások alkalmával is pontosan betartsuk a kezelőorvos által előírtakat: időben vegyük be a felírt gyógyszereket, kerüljük a túlságosan megerőltető fizikai aktivitást, ne töltsünk túl hosszú időt a tűző napon. Az olyan krónikus betegségek esetében, mint a magas vérnyomás, a szívbetegség vagy a cukorbetegség, érdemes folyamatosan ellenőrizni az állapotunkat, rendszeresen mérni a különböző értékeket (például a vércukorszintet) és gyakrabban konzultálni a kezelőorvossal.

Emellett kerüljük a magas zsírtartalmú ételeket, húsokat és tejtermékeket, helyettük fogyasszunk növényi alternatívákat, zöldségkrémeket, margarint, melyek a megfelelő koleszterin értékek fenntartásához is hozzájárulnak.

Mit fogyasszunk a hőségben?

A nyári hétköznapok során sokan hajlamosak megfeledkezni a folyadékbevitelről. A játék hevében a gyerekek is gyakran elfelejtik, hogy szomjasak, ilyenkor a felnőtteknek kell gondoskodni a frissítőről. A másik kritikus csoport az időseké, akiknek a korral a szomjúságérzete is csökken, így a kánikulában könnyen kiszáradhatnak. Lehetőleg tiszta vizet, ásványvizet, citromos limonádét, gyümölcsökkel főzött, lehűtött teát fogyasszunk, szomjoltásra a cukros üdítők nem ajánlottak. Az italainkat jégkockával is feldobhatjuk, amibe gyümölcsöt, mentát, bazsalikomot fagyasztunk. Jeges italoknál figyeljünk arra, hogy bár a nagy melegben jól tud esni, a torkunk könnyen megfájdulhat tőle.

Ezeket egye és ezeket kerülje

Általános szabály, hogy nyáron azok az ételek hűthetnek le bennünket, melyeknek magas a víztartalmuk. Ezeknek az ételeknek az elfogyasztása segíthet alacsonyan tartani a testhőmérsékletünket, így fogyasztásukkor kényelmesebben érezhetjük magunkat a nagy melegben. Ellenben, ha nehéz, zsíros vagy fűszeres ételeket fogyasztunk, azok melegíthetnek melegünk, ráadásul a vérnyomásunkat is megnövelhetik.

Ügyeljen a élelmiszer-biztonságra

Ne feledjük, hogy a kánikulában még fontosabb az élelmiszerekkel kapcsolatos higiénia, ezért a könnyen megromló élelmiszereket mindig hűtve tároljuk, és erre a szállítás során is figyeljünk oda. A kinn felejtett, el nem fogyasztott maradékot már ne tegyük el későbbre, valamint a felolvasztott, megolvadt élelmiszert, fagylaltot, és egyéb fagyasztott ételt már semmiképpen se tegyük vissza a fagyasztóba.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Szívelégtelenség: ezek az első jelei a lábon

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

szívinfarktus

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához