Ezeket látta már?

Gyakran ül keresztbe tett lábbakkal? Ezért jobb, ha gyorsan leszokik róla!

keresztbe tett lábak, hatása szív érrendszer, vérnyomás, véna

Sokan keresztbe teszik a lábukat, amikor leülnek, de érdemes változtatni ezen a szokáson. A lábak keresztezése nem tesz jót sem a keringésnek, sem a vénáknak, hiszen a keresztbe tett lábak felesleges nyomást gyakorolnak a test bizonyos területeire. Ez a nyomás keringési problémákhoz vezethet, hozzájárulhat vénás betegségek kialakulásához.

Miért ártalmas a lábak keresztbe vetése?

Gondoljuk csak végig, ha hosszabb ideig ülünk, egy idő után észrevesszük, hogy a lábfejünk, a lábunk bizseregni kezd, és néha teljesen elzsibbad. Ez a lábak beszűkült véráramlása miatt következik be. Ha keresztbe tett lábakkal vagy keresztbe tett bokákkal ülünk, az még inkább megnehezítheti a vér áramlását. Ezek a testhelyzetek megterhelhetik a keringési rendszert és károsíthatják a vénákat.

A jó hír az, hogy a lábak vagy bokák keresztbe vetése egyszerűen rossz szokás, és ez viszonylag könnyen megváltoztatható. Ha például olyan a munkaköre, amely hosszú ideig tartó ülést igényel, tartson óránként 10 perc szünetet, mozgassa meg végtagjait. A lábak nyújtása vagy a masszírozása is hatásos, mert segít abban, hogy a vér ismét megfelelően áramoljon.

A lábak keresztezése károsítja a vénákat

Az artériák pumpálják a vért a szívtől elfelé, a vénák pedig visszafelé szállítják azt. A visszerek és a seprűvénák akkor keletkeznek, amikor a vénákban lévő apró egyirányú szelepek megsérülnek, és nem képesek visszapumpálni a vért a szívbe. Ehelyett a vér rossz irányba áramlik, és elkezd összegyűlni általában az alsó végtagokban, köszönhetően a gravitációnak és annak, hogy az emberek idejük nagy részét függőleges vagy álló helyzetben töltik.

A vénás betegség tünetei

A visszérbetegség a visszerek kialakulása mellett számos más tünetet is okozhat, többek között:

 • fáradt, fájó lábak
 • égő érzés a vádliban vagy a combban
 • duzzanat a lábakban és a bokában
 • lábfájdalom, amely járáskor vagy a lábak felemelésekor csökken
 • zsibbadás vagy bizsergés
 • nehézséget jelent a hosszú ideig tartó állás
 • mem gyógyuló lábsérülések
 • száraz, viszkető bőr

A kezeletlen vénaproblémák súlyos állapotokhoz vezethetnek. Például vénás fekélyek, nyitott, nem gyógyuló sebek, amelyek elfertőződhetnek. A mélyvénás trombózis, a vérrögök kialakulása, amely súlyos, életveszélyes állapotot eredményezhet.

A lábak keresztezése és a vérnyomás

Lehet, hogy ártalmatlan ülésmódnak tűnik, de a lábak keresztezése növelheti a vérnyomást. Ennek az az oka, hogy amikor keresztbe tett lábbal ülünk, a lábban lévő erek összenyomódnak. Ez megakadályozza, hogy a vér szabadon áramoljon, és a lábban összegyűlik. Ahhoz, hogy a vér újra áramolhasson, a szívnek keményebben kell dolgoznia, ami viszont megemeli a vérnyomást.

Tanulmányok szerint a lábak keresztbe tétele csak átmenetileg emeli a vérnyomást, de azért ezt nem árt észben tartani.

Próbáljunk meg mindkét talpunkat a padlóra tenni, vagy sétáljunk egyet, hogy a vér újból megfelelően áramoljon.

Idegkárosodás a lábak keresztezésétől

A lábak keresztezéséből eredő idegkárosodás nagyon is valós lehetőség, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni. A lábak túl gyakori és hosszú ideig tartó keresztezése az úgynevezett peroneus alagút szindrómához vezethet, amely akkor következik be, ha a lábakat túl sokáig tartják ebben a helyzetben. Ez izomgyengeséget és akár fájdalmat is okozhat, mivel a térd külső oldalán lévő nyomás az idegre nehezedik. Amikor ez megtörténik, zsibbadást vagy bizsergést okozhat a lábban. Ez megnehezíti a láb vagy a boka mozgatását. Egyes esetekben a bokaízület körüli izmok gyengesége miatt akár egyensúly és a koordináció hiányhoz is vezethet.

Keresztbe tett lábakkal való ülés hatása a testtartásra

A genetika és az öregedés egyaránt jelentős szerepet játszik a vénás problémák kialakulásában, így ha vannak visszeres problémákkal küzdők a családjában, ez fokozott kockázati tényezőnek számít.

Ezen kívül a rizikófaktorok a következők:

 • terhesség
 • dohányzás
 • magas vérnyomás
 • cukorbetegség
 • mozgásszegény életmód
 • túlsúly
 • hosszú ideig tartó ülést vagy állást igénylő munkakör.

A rossz keringés jelei

Amíg csak kisebb vénás problémákat fedezünk fel megelőzhetjük a súlyosabb problémák kialakulását.

A rossz keringés jelei:

 • hideg láb: ez csökkent véráramlásra utalhat.
 • duzzadt lábak, bokák vagy lábfejek: azt jelentheti, hogy a vénabillentyűk rosszul működnek
 • izomgörcsök: izomfájdalmat tapasztalhatunk, ha a vérkeringés károsodik
 • bizsergés/zsibbadás: a keresztbe tett lábak miatti rossz vérkeringés bizsergéshez vagy zsibbadáshoz vezethet a lábakban vagy a lábfejekben
 • bőrelszíneződés: a véráramlás hiánya miatt fordulhat elő
 • lábsebek: a nyílt, nem gyógyuló sebek a vénabetegség előrehaladásának jelei lehetnek
 • visszerek: ha a vér összegyűlik, ez visszerek kialakulását okozhatja.

A keringési problémákon kívül a keresztbe tett lábakkal való ülés más egészségügyi problémákhoz is vezethet. Például befolyásolhatja a testtartást, csípő- és hátfájáshoz vezethet. Ha odafigyelünk a helyes ülésre, sokat tehetünk lábaink, csípőízületeink, hátunk és különösen a vénáink egészségéért.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Valós veszélyek: a vénás trombózis

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

trombózis

Forrás: www.veinkc.com
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához