Ezeket látta már?

Ennyire kikészíti a szívet a kialvatlanság: szívinfarktus is lehet belőle!

kialvatlanság kánikula rossz alvás szívinfarktus kockázat

Közel 70 százalékkal növeli a szívinfarktus kockázatát a kevés, rossz minőségű alvás.

Felnőttek körében a kevés alvás, az álmatlanság és az alvászavarok 69 százalékkal növelik egy lehetséges szívinfarktus kockázatát azokhoz képest, akik megfelelő időtartamot képesek egyhuzamban aludni.

Minderről Yomna E. Dean, az Alexandriai Orvosi Egyetem hallgatója számolt be a társaival végzett kutatásai alapján, melyet publikáltak is a Clinical Cardiology című szaklapban.

Nagyobb az infarktusveszély azoknál, akik éjszakánként csak öt órát vagy ennél kevesebbet aludtak

Akik álmatlanságban és egyidejűleg cukorbetegségben is szenvedtek, kétszer nagyobb volt a kockázat, mint akiknek nem volt ilyen társbetegségük. Az eredmények több mint 1 millió betegre kiterjedő tanulmányok metaanalíziséből származtak.

A páciensek átlagosan az 50-es éveik elején jártak, korábban nem estek át infarktuson, és 9 éven át követték nyomon életútjukat.

A kutatás eredményeinek ismertetésekor hangsúlyozták: az álmatlanság és az alvászavarok manapság már nemcsak betegségként, hanem káros életmódként is jelen vannak életünkben, ezért kell a felvilágosítás az alvás fontosságáról, már csak az egészséges szív megőrzésének érdekében is.

A hőingás megviselheti a szívet

Az European Heart Journal című folyóiratban megjelent tanulmány több mint 27 000 szívinfarktusos beteget vizsgált 1987 és 2014 között. A kutatók összevetették megnézték, hogy a szívinfarktus napján milyen volt az időjárás.

Eszerint nemcsak a nyári meleg viselheti meg a szívet, hanem bármely évszak időjárása, ha magas a hőingás napközben. Egy 2018-as, több mint 30 000 betegén végzett vizsgálat kimutatta, hogy több szívroham fordult elő azokon a napokon, amikor a legmagasabb és legalacsonyabb hőmérséklete közötti különbség nagyon nagy volt. A kutatók erre úgy jöttek rá, hogy a kórházi nyilvántartásokat összevetették az adott település időjárási adataival.

A szakemberek arra jutottak, hogy a szívroham kockázata körülbelül 5%-kal növekedett ha 5 C-fokot emelkedett a napi hőingás, illetve a 25 C-fokot meghaladó hőmérséklet-ingadozások idején is megnőtt a szívinfarktusos esetek száma.

A szívinfarktus főbb tünetei

 • mellkasi fájdalom, amely a bal karba, a vállba, nyakba, állba, hátba vagy hasba sugárzik
 • légszomj, nehézlégzés, fulladás
 • émelygés, hányinger, hányás
 • heves szívdobogásérzet, magas pulzusszám
 • szédülés, esetleg ájulás
 • gyomorfájdalom
 • hirtelen kialakuló, mással nem magyarázható gyengeségérzet
 • pánikrohamhoz hasonló szorongásérzet

A fenti panaszok bármilyen kombinációban jelentkezhetnek, azonban a szívinfarktus tünetszegényes is lehet, egyes betegeknél így például cukorbetegség esetében a mellkasi fájdalom enyhe, vagy nem is jelentkezik.

Ez az 5 legfontosabb tanács szívbetegeknek

Az éjszakai pihenésre is kihat, ha napközben a hőségben túlhajszoljuk magunkat. Ha valaki a társaságunkban rosszul lesz (elájul, nem reagál rázásra sem, jelét mutatja, hogy fáj a mellkasa), vizsgáljuk meg a légzését, és mielőbb hívjunk segítséget! Ha nem észleljük a mellkas emelkedését és süllyedését, lélegeztessük szájon át és alkalmazzunk mellkasi kompressziót (30 mellkasi nyomás, 2 levegő befúvás), míg a mentő meg nem érkezik, ezután a szakemberek folytatják a beteg lélegeztetését és szükségszerűen defibrillátorral történő újraélesztését.

 1. Mindig igyon elegendő vizet napközben.
 2. Védekezzen a Nap hatásai ellen.
 3. Ne rohanjon a dolgai után, lassítson a tempón, tartson gyakran szüneteket az elfoglaltságai közben.
 4. Figyeljen a szervezetére, ismerje fel a hőguta tüneteit.
 5. Ha igazítani, változtatni kell a gyógyszerelésén, ne magától tegye, a legfontosabb teendő, hogy keresse fel a kardiológusát!

Mikor forduljon orvoshoz?

Szívinfarktus tünetei esetén azonnal hívja a 112-t, és kérjen mentőt! A mentők kiérkezéséig lehetőleg félig ülő helyzetben, teljes fizikai nyugalomban várjon, kerülve a felesleges megterhelést.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Nem vette komolyan a mellkasi panaszait a férfi, nem sokon múlt az élete

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#szívinfaktus

Forrás: Egészségügyi monitor
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához