Ezeket látta már?

Mikortól mondható magasnak a koleszterinszint?

magas koleszterin érték

Az ideális koleszterinszintet több tényező is befolyásolja.

A szervezet az életkor előrehaladtával több koleszterint termel, ezért az orvosok azt javasolják, hogy 20 éves kor felett mindenki rendszeresen, körülbelül 5 évente ellenőrizze koleszterinszintjét.

A koleszterin viaszos, zsírszerű anyag, és két típusa van: az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL) és a nagy sűrűségű lipoprotein (HDL).

Ha túl sok LDL, azaz "rossz" koleszterin van a véráramban, az felhalmozódhat az erekben, és zsíros lerakódásokat, úgynevezett plakkokat képezhet. Ezek a plakkok egyéb problémákhoz, többek között szívrohamhoz és agyvérzéshez vezethetnek.

Koleszterin típusok A HDL az úgynevezett jó koleszterin, mivel ebben a formájában szállítódik vissza az erekből a koleszterin a májba, ahol lebomlik. Ezzel szemben az LDL a májból a sejtek irányába szállítja a koleszterint, tehát az LDL-koleszterin a májból a sejtek felé tart. Forrás: Shutterstork.com

Az össz- és LDL-koleszterinszintnek alacsonynak kell lennie. De ha több HDL, azaz "jó" koleszterin van a vérben, az csökkentheti a szívroham vagy a stroke kockázatát.

Az orvosok mérhetik a HDL-, az LDL- és az összkoleszterinszintet is.

Koleszterinszint és életkor

A koleszterinszintek az életkor előrehaladtával általában emelkednek. Az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Hivatal azt ajánlja, hogy a 20 éves vagy annál idősebb emberek 5 évente ellenőrizzék koleszterinszintjüket vagy gyakrabban, ha más szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezői is fennállnak.

Jellemzően a férfiaknak egész életük során magasabb a koleszterinszintjük, mint a nőknek. A férfiak koleszterinszintje az életkor előrehaladtával emelkedik, a nőké pedig a menopauza után.

Koleszterin értékek

Az alábbi táblázat az egészséges koleszterinszinteket mutatja életkoronként az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) szerint. Az orvosok a koleszterint milligramm per deciliterben (mg/dl) mérik.

Koleszterin típusa19 évnél fiatalabbnak 20 évesnél idősebb férfiak 20 évesnél idősebb nők
összkoleszterinszintkevesebb 170 mg/dl125-200 mg/dl125-200 mg/dl
non-HDLkevesebb mint 120 mg/dl kevesebb mint 130 mg/dl kevesebb  mint 130 mg/dl
LDLkevesebb mint 100 mg/dlkevesebb mint 100 mg/dlkevesebb mint 100 mg/dl
HDLtöbb mint 45 mg/dl40 mg/dl vagy magasabb50 mg/dl vagy magasabb

Az öregedéstől eltekintve, a koleszterinszint változása általában egészségügyi állapotokból és életmódbeli tényezőkből ered.

A 200 mg/dl alatti összkoleszterinszint egészségesnek számít felnőttek esetében. Az orvosok a 200-239 mg/dl-es értékeket határértéknek, a legalább 240 mg/dl-es értékeket pedig magasnak tekintik.

LDL-koleszterin

Ideális esetben az LDL-koleszterinszintnek 100 mg/dl alatt kell lennie. Ha a koleszterinszint 100-129 mg/dl között mozog és az illetőnek nincsenek egészségügyi problémái, akkor még nem kell izgulnia. Azonban a szívbetegségben vagy annak kockázati tényezőiben szenvedőknél már ebben a szakaszban az orvosok kezelést javasolhatnak.

Ha valakinek az értéke 130-159 mg/dl, az már határeset, míg a 160-189 mg/dl-es értékek magasnak számítanak. A legalább 190 mg/dl-es érték nagyon magasnak számít.

HDL-koleszterin

Az orvosok azt javasolják, hogy a HDL-szintet tartsuk magasan. A 40 mg/dl alatti értékkel rendelkezőknél fennállhat a szívbetegség kockázata.

Ha valakinek az értéke 41-59 mg/dl, azt az orvosok határesetnek tekintik. Az optimális HDL-szint 60 mg/dl vagy magasabb.

Gyermekek koleszterinszintje

 • Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia szerint a gyermekek összkoleszterinszintjének 170 mg/dl alatti értékekkel kell rendelkeznie.
 • A magas határérték 170-199 mg/dl, a 200 mg/dl vagy annál magasabb érték pedig magasnak számít.
 • Az LDL-koleszterinszintnek 110 mg/dl alatt kell lennie. A határérték 110-129 mg/dl, és minden 130 mg/dl feletti érték magasnak számít.

A koleszterinszintre milyen tényezők vannak hatással?

Bizonyos betegségek és az egészségtelen életmód növelhetik a koleszterinszintet. A 2-es típusú cukorbetegség például megemeli az LDL-koleszterinszintet. A telített zsírokban gazdag étrend és az alacsony testmozgás is hozzájárulhat a magasabb koleszterinszinthez.

Ha valakinek a családjában előfordul magasabb koleszterinszint, akkor nála is nagyobb valószínűséggel jelentkezik a probléma.

Koleszterinszint csökkentése

A következőképp lehet csökkenteni a koleszterinszintet:

 • szívbarát élelmiszerekben gazdag étrend, beleértve a sok gyümölcsöt és zöldséget, sovány fehérjéket és teljes kiőrlésű gabonaféléket.
 • a dohányzásról való leszokás
 • normális testsúly
 • a stressz kezelése
 • legalább napi 30 perc mozgás

Minél korábban vált valaki életmódot, annál jobb lesz a koleszterinszintje, mivel a koleszterin idővel felhalmozódik. A magas koleszterinszint bármely életkorban növeli a szívbetegségek, a szívroham és a stroke kockázatát. Ezek a kockázatok idővel csak növekednek.

Magas koleszterinszint kezelése gyógyszerrel

Ha az életmódbeli változtatások önmagukban nem képesek csökkenteni a magas koleszterinszintet, akkor az orvosok gyógyszeres kezelést javasolhatnak. A következő gyógyszerek és étrend-kiegészítők segíthetnek:

 • Statinok: ezek a gyógyszerek megakadályozzák, hogy a máj koleszterint termeljen.
 • Epesav-szekvenáló szerek: ezek a gyógyszerek csökkentik a táplálékból felszívódó zsír mennyiségét.
 • Koleszterinfelszívódást gátló szerek: ezek a gyógyszerek csökkentik a triglicerideknek nevezett zsírok szintjét a vérben, és csökkentik a táplálékból felszívódó koleszterin mennyiségét.
 • Egyes vitaminok és étrend-kiegészítők: ezek, mint például a niacin, megakadályozzák, hogy a máj eltávolítsa a HDL-t, és csökkentik a trigliceridek szintjét.
 • Omega-3 zsírsavak: ezek növelik a HDL-szintet és csökkentik a trigliceridszintet.

Magas koleszterin: mikor kell orvoshoz fordulni?

18 éves kora előtt az orvosnak legalább kétszer ellenőriznie kell a gyermek koleszterinszintjét. Ha a gyermek családjában előfordult már szívbetegség, túlsúly az orvosok javasolhatják, hogy gyakrabban ellenőrizzék a szinteket. A 20 éves vagy idősebb felnőttek koleszterinszintjét 4-6 évente kell egészségügyi szakembernek ellenőriznie.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

KÖVETKEZŐ CIKK>

Magas koleszterinnél milyen ételeket, italokat érdemes kerülni? A dietetikus válaszol

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#koleszterin

Forrás: MedicalNewsToday
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához