Ezeket látta már?

Magas koleszterinszint? Ezért veszélyes!

magas vérnyomás

Bár a koleszterin nagyon fontos a szervezetünknek, sejtjeinknek, a túl magas koleszterinszint sajnos veszélyes betegségeket okozhat, melyeknek akár életveszélyes szövődményei is lehetnek.

A koleszterin fontos szerepet tölt be a szervezetünkben, nélkülözhetetlen többek között bizonyos hormonok előállításához.

Mit kell tudni a koleszterinről?

Az általános vélekedéssel ellentétben az ételeinkkel csak a szervezetünkben lévő koleszterin nagyjából 20-30 százalékát visszük be, a többit a szervezetünk maga állítja elő. Így a magas koleszterinszint nem eredeztethető kizárólag az étrendből, ahhoz több tényezőt is meg kell vizsgálni (ez pedig azt is jelenti, hogy csak diétázással kevésbé tudjuk közvetlenül befolyásolni a koleszterinszintet).

De miért is olyan veszélyes a magas koleszterinszint? A koleszterinnek több típusa is megtalálható a testünkben, a legfontosabbak ezek közül az úgynevezett LDL-, illetve a HDL-koleszterin. Az előbbit rossz koleszterinnek is nevezzük, mert károsan hat a szervezetünkre, az utóbbi viszont jótékonyan. A nem hasznosuló, vagyis felesleges LDL-koleszterin ugyanis csak egy ideig kering a vérünkben, és nem is kerül vissza a májba (mint a HDL-koleszterin), ehelyett megtapadhat a vérerek falán, és ott ún. plakkokat hoz létre.

A magas koleszterinszint szövődményei

A vérerek falán létrejövő plakkok akadályozzák a vér megfelelő áramlását, sőt akár teljesen el is zárhatják a vér útját. A vérerek elveszítik a rugalmasságukat, megkeményedhetnek, a falukban pedig akár mikroszkopikus gyulladások is megjelenhetnek. Így nemcsak vérrög alakulhat ki, de a sejtek sem kapnak elegendő tápanyagot és oxigént, ami befolyásolhatja a működésüket, vagy a pusztulásukhoz is vezethet. Ez a folyamatot érszűkület, érelmeszesedés vagy atheroszklerózis néven is ismerhetjük.

Attól függ a probléma súlyossága, hogy hol, a test mely részén alakul ki a plakk. Természetesen, nem szabad egyiket sem "lebecsülni": sajnos nem lehet megmondani, hogy valakinek a szervezetében hány plakk található, illetve hol vannak ezek, és könnyen előfordulhat, hogy bár valakinél csak a perifériás érbetegség tünetei jelentkeznek, a szíve vagy az agya közelében is kialakultak a plakkok.

A magas koleszterinszint szívproblémákat okozhat

A szív közelében lévő erek szűkülete, elzáródása szívproblémákhoz, szívrohamhoz vezet. Ilyenkor a szív izmai nem jutnak elegendő oxigénhez és nem tudják a vért pumpálni. Ennek sajnos akár halálos következményei is lehetnek: a szív- és érrendszeri betegségek a vezető halálokok közé tartoznak az egész világon.

Az agyat rengeteg apró ér hálózza be, ezek is elzáródhatnak, vérrög alakulhat ki bennük, ennek szövődménye pedig stroke lehet. Előfordulhat az is, hogy nem az agyi erek záródnak el, hanem azok a nagyobb nyaki artériák, melyek az agy vérellátását biztosítják.

A perifériás érszűkület vagy érbetegség elsősorban a lábakat érinti, és gátolhatja, akadályozhatja az alsó végtag vérellátását. Ennek jellegzetes tünete a testmozgás, sétálás hatására kialakuló erős fájdalom, mely pihenésre rövid időn belül elmúlik.

Az érszűkület tulajdonképpen bármelyik eret érintheti, így növelheti többek között a veseproblémák, a bélrendszer, a máj, sőt férfiak esetében még a pénisz vérellátását is. Vagyis, a magas koleszterinszint veseproblémáktól merevedési zavarokig számos betegséget okozhat.

Forrás: EgészségKalauz