Ezeket látta már?

Magas vérnyomás: ennél a 6 tünetnél feltétlen hívjon orvost

magas vérnyomás, vérnyomásmérés, gyógyszeres kezelés, kontroll

A magas vérnyomás van, amikor életveszélyes lehet. Ezekre figyeljen!

A magas vérnyomás alattomos betegség, hosszú ideig ugyanis semmilyen figyelmeztető jele nincs, s a hipertónia tünetei sokszor csak akkor jelentkeznek, mikor a beteg már nagyon súlyos állapotban van. Milyen tünetekre érdemes mégis figyelni?

Akár éveken keresztül élhet valaki magas vérnyomással úgy, hogy semmilyen tünetet nem vesz észre magán, és vérnyomást sem mérnek nála – ez ugyanis az egyetlen olyan módszer, mellyel egyértelműen meg lehet állapítani, hogy valakinek a kelleténél magasabb a vérnyomása. Az azonban, hogy valami nem okoz tüneteket, még nem jelenti azt, hogy "ártalmatlan" problémáról van szó. A magas vérnyomásnak ugyanis rendkívül súlyos, akár halálos szövődményei is lehetnek, a hipertónia minden érre hatással van, így tönkreteheti például a vesét vagy a szemet. Emellett pedig sokszorosára emelheti számos betegség, többek között a szívroham vagy az agyvérzés rizikóját is.

A magas vérnyomás tünetei

Amennyiben a magas vérnyomásnak jól érzékelhető tünetei vannak, az általában már a betegség igen előrehaladott állapotát jelzi! Ezek közé tartozik például – a vesék károsodása miatt – a folyadékvisszatartás és a lábak ödémásodása, bedagadása. A hipertónia a keringés romlásával jár együtt, ezért a magas vérnyomás tünetei között találhatjuk a végtagok, elsősorban a láb kihűlését, vagy a terhelés, sétálás esetén jelentkező lábfájdalmakat. A magas vérnyomás tünete lehet még a fejfájás, a szédülés, a látászavarok (pl. ha hirtelen elhomályosul a látásunk), a légszomj, esetleg a mellkasi fájdalom.

Mikor kell orvost hívni?

Nagyon ritka, de rendkívül veszélyes tünetegyüttes az úgynevezett hipertenziós (vagy hipertóniás) krízis. Ez kiugróan magas vérnyomás, illetve a vérnyomás hirtelen kiugrása esetén alakulhat ki. Hipertóniás krízisről akkor beszélhetünk, ha a szisztolés vérnyomás (vagyis az első érték) 180 higanymilliméter, vagy ha a diasztolés vérnyomás (vagyis a második érték) 120 higanymilliméter felett van.

A hipertenziós krízis tünete lehet:

  1. a tompa, de erős fejfájás
  2. a szédülés
  3. a mellkasi fájdalom
  4. a látászavarok, esetleg a látás ideiglenes elvesztése
  5. a légszomj
  6. illetve az orrvérzés.

A hipertenziós krízis életveszélyes lehet, a betegnek azonnali orvos ellátásra van szüksége!

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!

Forrás: EgészségKalauz