Mindenki ezt nézi most!

Magas vérnyomás és asztma? Erre vigyázzon, ha gyógyszert szed!

asztma, asztmatikus roham

Asztmás és magas a vérnyomása? Erre figyeljen!

A megfelelően kezelt asztma különösen fontos, ha magasvérnyomás betegségben is szenvedünk. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, a Tüdőközpont főorvosa elmondta, hogy mire kell nagyon figyelni.

Vérnyomáscsökkentő szedés asztma mellett

Bizonyos vérnyomáscsökkentő készítmények a légutakat beszűkíthetik, köhögést, légzési problémát okozhatnak, ezáltal fokozzák az asztmás panaszokat. A kezelőorvost ezért minden esetben tájékoztatni kell az egyéb betegségeinkről, rendszeresen szedett gyógyszerekről is, így ezek figyelembevételével tudja a számunkra megfelelő készítményt felírni.

Az asztma gyógyszerek is befolyásolják a vérnyomást

A tüdőgyógyásszal is fontos tudatni, ha egyéb betegségünk van, például vérnyomáscsökkentőt szedünk. Ezek nem befolyásolják jelentősen az vérnyomást, kivéve, ha az asztma kezelése nincs megfelelően beállítva.

Dr. Potecz Györgyi elmondta, hogy alapesetben az asztma gyógyszereket elsősorban inhalálják, így azok a célzottan a tüdőbe jutnak, nincs jelentős, az egész szervezetet érintő hatásuk. Probléma akkor jelentkezik, ha az asztma nincs megfelelően kezelve, a betegnek tünetei vannak, emiatt gyakrabban használja a rohamoldót.

A rohamoldó, rövid hatású belégző gyógyszerek túladagolása megemelheti a vérnyomást. Ha a beteg tünetei fokozódnak, a mielőbbi javulás reményében előfordulhat, hogy egyszerre több puffot is használ a rövid hatású rohamoldóból, vagy a megengedettnél gyakrabban használja. A magasabb dózis miatt ilyen esetben jelentkezhet vérnyomás ingadozás és szívdobogásérzés, magasabb szívfrekvencia.

A szájon át szedett, szisztémásan tartósan alkalmazott szteroid is okozhat többek között magas vérnyomást, ezért nem szabad az előírtnál több gyógyszert szedni vagy időben a javasoltnál tovább alkalmazni.

Olvasson tovább! Asztmás? Ezekre figyeljen a koronavírus és az influenza járvány idején

Így előzhető meg a túladagolás

Megfelelően beállított asztma terápia mellett panaszmentesen kezelhető a magasvérnyomás betegség is. Ha panaszaink vannak, tájékoztassuk kezelőorvosunkat és a gyógyszer cseréjével, vagy szükség esetén a dózis módosításával elkerülhetjük a kellemetlen tüneteket.

Forrás: Tüdőközpont

Forrás: EgészségKalauz