Ezeket látta már?

Másodlagos magas vérnyomás: ezek a betegségek is kiválthatják

magas vérnyomás, vérnyomás, szívbetegség, vesebetegség

A magas vérnyomás egy népbetegség, amelynek hátterében sokféle tényező állhat.

Időnként mindenkinek megemelkedhet a vérnyomása. A szív munkájával a vér az ereinkben kering, és folyamatosan változó nyomást fejt ki a vérerek falára. A vérnyomás szinte folyamatosan változik, többek között attól függően, hogy mit eszünk és iszunk, éppen mit csinálunk, vagy hogy hogyan érezzük magunkat, emellett pedig egy napjából 24 órás ritmus is megfigyelhető a változásaiban.

A vérnyomásunk általában reggelente a legmagasabb, éjszaka pedig a legalacsonyabb. Előfordul azonban, hogy a vérnyomásunk tartósan magas marad, vagyis folyamatosan túl nagy nyomás nehezedik az érfalakra. Ennek hosszú távon nagyon sok káros hatása van, és akár halálos szövődményei is lehetnek. A magas vérnyomás következtében a megnő többek között a szívelégtelenség és a szívinfarktus, a stroke rizikója, de a magas vérnyomás a látásunkat, vesénket is veszélyeztetheti.

A magas vérnyomás okai

Megkülönböztethetünk ún. elsődleges és másodlagos magas vérnyomást. Az elsődleges (esszenciális) magas vérnyomásnak tulajdonképpen nincs meghatározható oka, míg a másodlagos magas vérnyomás hátterében valamilyen jól meghatározható tényező áll.

Másodlagos magas vérnyomást okozhatnak:

  1. vesebetegségek
  2. hormonális problémák
  3. az idegrendszert érintő zavarok
  4. autoimmun betegségek
  5. veleszületett rendellenességek
  6. daganatos betegségek
  7. terhesség

Szintén emelheti a vérnyomást az alkoholfogyasztás, a dohányzás és bizonyos kábítószerek is. Mindezek ellenére elsődleges magas vérnyomásban szenvedőben van több, az esetek 90-95 százaléka ebbe a csoportba tartozik.

Az elsődleges magas vérnyomás oka nem meghatározható. A környezeti hatások és a genetikai örökségünk egyaránt szerepet játszhat a kialakulásában, vagyis akinek a családjában már előfordult hipertónia, annak sajnos nagyobb esélye van rá. Az életmódnak is nagyon nagy szerepe van a magas vérnyomás megjelenésében, a rizikófaktorok ismerete ugyanakkor segíthet a betegség elleni küzdelemben.

Természetesen, vannak olyan tényezők, amelyeken nem tudunk változtatni: minél idősebb valaki, annál nagyobb az esélye arra, hogy magas legyen a vérnyomása. A magas vérnyomás jobban érinti a felnőtt férfiakat, mint a nőket, de ez csak nagyjából a 60. életévig igaz, az ennél idősebbek között megegyezik a magas vérnyomással küzdők aránya a férfiak és a nők között.

Mi emeli a magas vérnyomás rizikóját?

A magas vérnyomás összetett betegség, egyértelmű ok tehát nem meghatározható, viszont jó néhány olyan körülmény létezik, melyek növelik a kialakulásának esélyét. Ezek közé tartozik például az elhízás, a túlzott sófogyasztás, az alkoholizmus, a dohányzás, a mozgásszegény életmód és a tápanyaghiányos táplálkozás (elsősorban a D-vitamin hiányát tartják a hipertónia rizikófaktorának). Természetesen, ezek a tényezők nagyon sok esetben együtt vannak jelen – hiszen például aki kevesebbet mozog, az gyakrabban túlsúlyos stb. –, ez pedig csak tovább növeli a magas vérnyomás kialakulásának esélyét.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Vérnyomáscsökkentőt szed? Így befolyásolhatja a testsúlyát

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

magas vérnyomás

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához