Ezeket látta már?

Megelőzhetjük a szívelégtelenséget? Ezzel a hétköznapi szokással sokat tehetünk érte

folyadék, hidratálás, víz

A legújabb kutatások szerint a szívének sem mindegy, mennyi folyadékot iszik!

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt arról, hogy mennyit számít a megfelelő hidratálás a szívbetegségek szempontjából is:

"A kellő folyadékfogyasztás (hidráltság) a középéletkorban segíthet az időskori szív balkamrafal-megvastagodás és a szívelégtelenség kockázatának csökkentésében

Egy, a European Heart Journal tegnapi (03. 29.) számában megjelent tanulmány szerint a középéletkorban (45-66) mért 143 mmol/l feletti szérum nátriumkoncentráció 25 éves követési időszak alapján a balkamra-megvastagodás és a szívelégtelenség kockázati tényezője. A megfelelő folyadékellátottság (hidráltság) csökkentheti a szívműködés romlását és csökkenti a szívelégtelenség előfordulását.

A 143 mmol/l feletti szérum nátriumszint a balkamra-megnagyobbodás 107%-os, míg a szívelégtelenség 54%-os kockázat-emelkedésével állt összefüggésben a 70-90 évesek körében.

Miről árulkodik a vizeletünk szaga? Kattintson tovább, és tudja meg!

Hivatkozás: Natalia I. Dmitrieva, Delong Liu, Colin O. Wu, Manfred Boehm, Middle age serum sodium levels in the upper part of normal range and risk of heart failure, European Heart Journal, 2022;, ehac138, https://doi.org/10.1093/eurheartj/ehac138

https://academic.oup.com/.../eurheartj/ehac138/6553797...

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!

Forrás: Koronavírus vakcináció - szakirodalmi tallózó FB-csoport