Ezeket látta már?

Megelőzhető-e a nyiroködéma?

A limfödéma kellemetlenségeinek megelőzése. A Sydney Egyetem, a Királyi Északi Parti Kórház és a Queensland Egyetem kutatói bejelentették, hogy elvégezték az eddigi legnagyobb lélegzetű, limfödémával kapcsolatos kutatást. A probléma a rákkezelésben részesülők akár 30 százalékát is érintheti.

A másodlagos limfödéma rettegett mellékhatás a rák kezelése során, mely a végtagok duzzanatával és szöveteinek megváltozásával jár. Ausztráliában leggyakrabban azoknál jelentkezik, akiket emlő-, nőgyógyászati- vagy prosztatarákkal, esetleg melanómával műtöttek, és a környéki nyirokcsomókat is eltávolították közben. Bár elhárulhat a halálos betegség veszélye, de a továbbiakban fájdalmakkal és más hátrányokkal kell szembenézniük. Ha a betegséget azonban idejekorán felismerik és kezelni kezdik, akkor féken tartható és visszaszorítható, megelőzhető a felülfertőződés, növelhető a terület mozgásképessége, az életminőség pedig sokat javulhat.

Megelőzhető-e a nyiroködéma?

Sharon Kilbreath professzor, az egészségtudományi tanszék munkatársa elmondta, hogy a kutatás során a korai diagnózisra és kezelésre összpontosítottak. "Megvizsgáltuk az összefüggést, a limfödéma klinikai megjelenési formáit és a mögötte rejlő nyirokfunkciót, valamint az emlőlrákos nőknél létrejövő anatómiai változásokat. Célunk az volt, hogy beazonosítsuk a korai jeleket a magas kockázatnak kitett csoportok esetén."

Idáig nem nagyon kutatták széles körben a limfödémát, a gyakoriságával kapcsolatban sem álltak rendelkezésre pontos adatok, mert sokszor diagnosztizálták félre, illetve meghatározásában és értékelésében is akadtak eltérések. 67 limfödémás önkéntes jelentkezett a kutatáshoz, továbbá 16 egészséges ember. "Többféle klinikai módszerrel ismerhető fel a limfödéma, például a végtag méretváltozásának mérése, a jelenlevő sejtnedv mennyiségének megfigyelése, vagy a beteg kikérdezése" – magyarázta Kilbreath professzor. "Eddig ezeket az indirekt klinikai méréseket nem kötötték össze a nyirokfunkciók direkt kiértékelésével vagy a mögöttes anatómiai változásokkal."

Az eredmények lehetővé teszik majd, hogy a kritériumoknak megfelelően felismerjék az elváltozást, ezzel együtt pedig a korai kezelést és az állapotromlás minimalizálását. A mögöttes változások megfigyelésével többet tudhatnak majd meg a különféle klinikai megközelítésekről. "Amíg nem áll rendelkezésre eszköz a limfödéma szűrésére, addig nagyon fontos, hogy az érintett csoportok, különösen a rák túlélői ismerjék a tüneteket, hogy idejében kezeléshez jussanak" – hívta fel a figyelmet Penelope Sanderson, az Ausztrál Nyirokbetegségek Társaságának elnöke.

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához