Ezeket látta már?

Mi is menthetünk életet...!

A hirtelen szívhalál nem válogat. Bárkivel, bármikor, bárhol bekövetkezhet. A mentők megérkezéséig folytatott küzdelem, a szakszerű segítségnyújtás életmentő lehet. Többek között ez is témája volt a hétvégén a Magyar Kardiológusok Társasága /MKT/ és a Magyar Nemzeti Szívalapítvány /MNSZA/ által megrendezett Szívünk Napjának. A rossz idő ellenére sokan figyeltek fel a Társaság által indított kezdeményezésre és igyekeztek megbarátkozni a tettrekészség gondolatával, az újraélesztés technikájának elsajátításával.

A MKT célja, egy országos társadalmi mozgalom kialakítása, amelynek segítségével a lakosság széles rétegei részesülnek elsősegély-nyújtási alapismeretekben, ezáltal szükség esetén a laikusok is el tudják kezdeni az újraélesztést a mentő megérkezése előtt.

Mi is menthetünk életet...!

Ha azt halljuk, hogy valaki hirtelen szívhalál következtében veszíti életét, akkor rögtön a sportolók jutnak az eszünkbe, ennek ellenére a hirtelen szívhalál, sajnos, bárhol, bárkivel, bármikor megtörténhet, előzmények vagy figyelmeztető jelek nélkül.

Magyarországon minden órában három embernek áll meg hirtelen a szíve. Ilyenkor a szív pumpáló teljesítménye megszűnik, így az agy és maga a szívizomzat is vérellátás nélkül marad. A beteg összeesik, nincs pulzusa és légzése. Újraélesztéssel mechanikusan fenn lehet tartani a beteg keringését - ezáltal az szív és az agy oxigénellátását - és így az életét megmenteni.

Ahogy azt Merkely Béla, az MKT elnöke is hangsúlyozta a rendezvényen: nagyon fontos, hogy mindenki tisztában legyen az újraélesztés alapvető technikájával (30 mellkasi nyomás - 2 befúvás). Nem szabad elfelejteni, hogy a hirtelen szívhalál esetében azonnali cselekvésre van szükség, hiszen a segítség nélkül eltelt minden perc tizedével csökkenti a beteg életesélyeit.

A Magyar Kardiológusok Társasága a rendezvényen felhívta a figyelmet a megelőzés fontosságára is. Dr. Tóth Kálmán az MKT főtitkára szerint, ha mindenki igyekezne beépíteni az étrendjébe néhány alapvető lépést (naponta minél nagyobb arányban fogyasztani rostdús gyümölcsöt, növényi eredetű ételeket és a sószegény táplálkozást előnyben részesíteni) sokat tenne a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése érdekében. Az egészséges táplálkozás mellett azonban - tette hozzá a főtitkár - a dohányzás elhagyása szintén sarkalatos pont a megelőzés tekintetében, hiszen a nikotin élvezete járul hozzá az agyvérzéshez minden 5. betegnél.

Nem szabad megfeledkeznünk a mozgás jótékony hatásáról sem. Merkely professzor szerint az egészséges életmóddal - napi fél óra mozgással, ami lehet intenzív séta is - becslések szerint ötödére lehetne csökkenteni a szívbetegek számát, az infarktusok 80%-át pedig el lehetne kerülni.

Ezeket a szempontokat tartja szem előtt az MKT által életre hívott RizikóRiadó program is, amellyel szintén megismerkedhettek a rendezvény látogatói. A program célja egy komplex gondozási háló kialakítása, melyet az orvos és az ápoló szaktudása sző a beteg köré, támogatva ezzel az egészségesebb élet elérését.

Kiadó: Magyar Kardiológusok Társasága

Forrás: MTI