Ezeket látta már?

Nyelési zavar stroke után - ezt teheti ellene

nyelési zavar, nehézség, stroke, agyvérzés, embólia

Stroke során azok az agyterületek is sérülhetnek, melyek a nyelés összetett folyamatát irányítják. A nyelési nehézség, zavar, azaz a diszfágia az önálló evés és ivás képességét is befolyásolja.

Agyvérzés során különböző agyterületek sérülhetnek, ezért sok különböző funkcióban következhetnek be zavarok. A stroke következménye lehet az önálló evés és ivás képességének sérülése, sőt az érintett akár teljesen el is veszítheti ezt. A nyelés folyamata, vagyis míg a szánkba kerülő falatot megrágjuk, majd továbbítjuk azt a gyomorba, több lépésből áll - ezek mindegyike sérülhet a stroke során. Az agyvérzés ráadásul nemcsak közvetlenül lehet hatással az evésre, ivásra, hanem közvetetten is. Előfordulhat például, hogy kar mozgatásának képessége érintett, esetleg a kéz-szem koordináció sérül, vagy azon agyterület, mely az arc és a száj izmainak mozgatását irányítja.

A nyelés folyamata röviden

Az, hogy az elénk kerülő étel a gyomorba jut, meglepően hosszadalmas és összetett folyamat eredménye, számtalan izom együttműködése szükséges hozzá. Az első lépés, hogy az ételt a szánkba tesszük, ahol a fogak megrágják a falatot, ezzel kezdetét veszi az emésztés folyamata. Az apróbb darabokra őrölt, nyállal összekeveredett falatot a nyelv továbbítja a garatba, onnan pedig a nyelőcsőbe kerül onnan pedig a gyomorba.

A nyelés folyamatában kulcsfontosságú szerepe van a gégének, illetve a gégefedőnek, mely megakadályozza, hogy a lenyelt falat a légcsőbe, onnan pedig a tüdőbe kerüljön, vagyis ez a szervünk tereli helyes útra az ételt vagy innivalót. Agyvérzés következtében a nyelés folyamatának minden lépésében zavar alakulhat ki. Ez rendkívül súlyos, akár életveszélyes problémákat okozhat!

A nyelési zavarok tünetei

A stroke-on átesett betegeknél nagyon fontos, hogy minél hamarabb kiderüljön, ha nem vagy nem megfelelően nyelnek. Ezért már a kórházban figyelik az esetleges tüneteket. Előfordulhat azonban, hogy csak később, esetleg otthon derül ki, hogy sérült a nyelés képessége. A nyelést érintő zavarok lehetséges tünetei között találjuk:

 • evéskor, iváskor jelentkező köhögés, fulladozás
 • öklendezés
 • gyakori félrenyelés
 • idegentest-érzés, gombócérzés a torokban, mintha a falat megakadt volna félúton
 • a beteg nem tudja az ételt vagy italt megtartani a szájában, az kiesik, kifolyik belőle
 • a beteg szájában nyelést követően is megmarad étel vagy ital
 • rágási zavarok, a beteg nem tudja megrágni a falatot
 • nyáladzás
 • az evés, a nyelés túlságosan hosszú időt vesz igénybe
 • a hangszín megváltozása, reszelőssé, rekedtessé vagy túlságosan halkká válása
 • állandó nyelési kényszer
 • állandó torokköszörülés
 • nyeléskor jelentkező légszomj

Agyvérzés után arctorna és okostelefon a kommunikációs képesség visszaépítéséért

A nyelési zavarok veszélyei

A nyelési zavarok problémát okozhatnak részben azért, mert megnehezítik, ellehetetlenítik az evés és az ivást. Ennek következménye kiszáradás, hosszabb távon súlyos alultápláltság is lehet.

Életveszélyes, akut problémát is okozhatnak a nyelési zavarok, ebben az esetben az elfogyasztott étel, ital könnyebben kerül a légutakba, a légcsőbe és a tüdőbe. Ez a légcső elzáródását és fulladást okozhat, de ha a lenyelt ételdarabka a tüdőbe kerül, a következménye fertőzés és tüdőgyulladás is lehet.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához