Ezeket látta már?

Őssejtek állnak az érbetegségek hátterében

2012.06.07. Módosítva: 2016.06.02.

Egy korábban nem ismert őssejttípus lehet felelős az érelzáródásokért, amelyek szívrohamhoz vagy szélütéshez vezetnek - vélik egérkísérleteik eredménye alapján amerikai kutatók.

Eddig azt feltételezték a szakemberek, hogy az érfalak simaizomsejtjei a koleszterin- és zsírlerakódásokkal együtt felelősek az artériák elzáródásáért. A Kaliforniai Egyetem (Berkeley) kutatóinak a Nature tudományos magazin legfrissebb számában közzétett tanulmánya (www.nature.com) szerint azonban nem erről van szó.

Őssejtek állnak az érbetegségek hátterében

A kutatók genetikai nyomkövetéssel határozták meg a "bűnös" sejtet, amely egy új típusú őssejt, az úgynevezett multipotens érőssejt.

"Először mutattunk bizonyítékot arra, hogy az érbetegség valójában egyfajta őssejtbetegség" - közölte az egyetem sajtóközleményében Song Li kutatásvezető, a Berkeley Őssejtközpont munkatársa.

"Ez a munka forradalmasíthatja az érbetegségek terápiáját, mert most már tudjuk, hogy inkább az őssejtek, nem pedig a simaizomsejtek a valódi terápiás célpontok" - tette hozzá Li.

"Áttörést jelentő, provokatív munka, mert kétségbe vonja a meglévő dogmát" - vélekedett a tanulmányról Deepak Srivastava, aki a kardiovaszkuláris- és őssejtkutatásokat vezeti a San Franciscó-i Gladstone Intézetben, és aki a kutatók által felhasznált egérérszövetek egy részét kollégái rendelkezésére bocsátotta.

Bár ígéretesek az új eredmények, szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy az állatkísérletekben elért eredmények sokszor nem alkalmazhatók az embernél.

Forrás: MTI