Ezeket látta már?

Simaizmok és szívbetegség

2010.11.28. Módosítva: 2015.11.04.

A simaizmok játsszák a főszerepet a szívbetegségek és az agyvérzés kialakulásában. Skót tudósok megtalálták az okát olyan súlyos betegségeknek, mint a szívbetegségek és a magas vérnyomás.

A kutatók a simaizmok szerepét vizsgálták. Simaizmok alkotják az üreges szervek (gyomor, belek) illetve az erek (pl. a szív koszorúerei, agyi erek) falának fő tömegét, és fontos szerepet játszanak a vérkeringés, a vérnyomás szabályozásában ill. az emésztés folyamatában, a táplálék továbbításában.

Simaizmok és szívbetegség

Ezek a rendszerek automatikusan, tehát anélkül dolgoznak, hogy tudatosulna bennünk bármi is velük kapcsolatosan. Ahhoz, hogy ezek a folyamatok megfelelően működjenek, a simaizmok összehangolt mozgására van szükség.

A Glasgow-i és a Strathclyde Egyetem kutatóiból álló kutatócsoport új módszert fejlesztett ki a simaizmok vizsgálatára. Céljuk annak kiderítésére volt, vajon mi az oka olyan súlyos betegségeknek, mint a szívbetegségek és az agyvérzés. Tudjuk, hogy a simaizmok működésében a kalcium fontos szerepet játszik.

A Glasgow-i egyetem kutatói által kifejlesztett új módszer a vérsejtek célzott területein vizsgálja a kalciumot. "A simaizmok hibás működése az oka számos betegségnek illetve állapotnak. A kalcium hibás szabályozása állhat az oloyan betegségek hátterében, mint a magas vérnyomás." – mondta Dr. John McCarron, a Strathclyde Egyetem professzora.

Forrás: Medipress