Ezeket látta már?

Stroke 60 év előtt: a vércsoporttól is függhet, hogy kinél alakul ki

vércsoport, stroke, agyvérzés, vérrög

Egy nemrég megjelent kutatás a stroke és a vércsoportok közötti kapcsolatot vizsgálta. Érdekes eredmények születtek.

A Neurology című szaklapban nemrégiben megjelent tanulmány szerint az A vércsoportúaknál nagyobb a kockázata annak, hogy 60 éves koruk előtt stroke-ot kapnak, mint a 0 vércsoportúaknál.

Mi az iszkémiás stroke?

A stroke leggyakoribb típusa az iszkémiás stroke. Az iszkémiás stroke akkor következik be, amikor valami, például egy vérrög elzárja az agy vérellátását. Megfelelő vérellátás nélkül az agy nem jut a szükséges oxigénhez, és az agysejtek az oxigénhiány miatt elhalnak.

Mivel az agy irányítja a test többi részét, ezért az agy károsodása hosszú távú következményekkel járhat. A stroke után például emlékezetkiesés, vakság vagy kommunikációs problémák léphetnek fel. A stroke által érintett agyféltekével ellentétes testrészen bénulás is előfordulhat.

A stroke kockázatát befolyásoló vércsoportok

Vannak olyan stroke kockázati tényezők, amelyek egyelőre nem teljesen ismertek. Az egyik érdekes terület az, hogy a vércsoport hogyan növelheti a stroke kockázatát. Ebben a tanulmányban a szakértők a vércsoportot és a korai iszkémiás stroke (EOS) közötti összefüggést vizsgálták. (A korai stroke 60 éves kor előtt következik be.) A kutatók 16 730 stroke-os eset és 599 237 stroke-on kívüli kontroll résztvevő adatait elemezték.

Az elemzésben mindent figyelembe véve a legnagyobb összefüggés a stroke kockázatával kapcsolatban az A és 0 vércsoporttal volt. A tanulmány megállapította, hogy az A vércsoportú embereknél volt a legnagyobb a korai stroke kockázata. A stroke-ot kapott betegek vércsoportja a kontrollcsoporthoz képest szintén nagyobb valószínűséggel volt B. Ezzel szemben az 0 vércsoporttal rendelkezőknél csökkent a stroke kockázata, beleértve a korai stroke-ot is.

A stroke-kockázat összefügghet azzal, hogy az A vércsoportú embereknél nagyobb a vérrögök kialakulásának kockázata. Bár az emberek nem tudják megváltoztatni a vércsoportjukat, vannak más stroke kockázati tényezők, amelyekre hatással lehetnek. A magas vérnyomás, a cukorbetegség, a magas koleszterinszint, a dohányzás és az elhízás mind a stroke kockázati tényezői között szerepel.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Így tehet különbséget a stroke és a szívinfarktus tünetei között a kardiológus szerint

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

agyvérzés

Forrás: MedicalNewsToday
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához