Ezeket látta már?

Szemszélütés: súlyos károkat okozhat a szemünkben a hőség

szemszélütés szemsztrók oka hőség

Ha az egyik szemünkben hirtelen teljesen elveszítjük a látásunkat, az a szemben kialakuló stroke jele lehet.

A vérellátás a szervezet bármelyik részén elakadhat - szemben is

A vérerek létfontosságú tápanyagokat és oxigént szállítanak a test minden részébe. Ha ezek beszűkülnek vagy vérrög miatt elzáródnak, a vérellátás megszűnik, és ez sztrókot okoz. A stroke a szemben akkor következik be, amikor a retina vérellátása elakad. A kezelés az elzáródás típusától és a károsodás súlyosságától függ.

Stroke a szemben - van ilyen?

Amikor trombózisról hallunk, leggyakrabban a lábakra, agyi érelzáródásra gondolunk. Pedig a szemben is keletkezhetnek vérrögök. A szemben kialakuló stroke-ot központi retinaartéria-elzáródásnak (CRAO) nevezik. Ez akkor jön létre, amikor a tipikusan a karotisz artériában lerakódó plakk leszakad, és a várárammal eljut a retináig.

A retina megfelelő vérellátását a szemfenéken lévő artériák és vénák (visszerek) biztosítják, akárcsak a test bármely részén. Ha a szemnél van az agyi érkatasztrófa, akkor az elzáródás a retinát érinti.

Mi az a retina?

A látás bonyolult folyamatában a retina, vagyis a szemben található ideghártya fontos feladatot tölt be. A retina tízrétegű, receptorokat – csapokat és pálcikákat – tartalmazó idegszövet. Ahhoz, hogy az említett receptorokat elérje, a fénynek az összes rétegen át kell hatolnia. Onnan az ingerület az úgynevezett bipoláris sejtekbe, majd a látóideggé szerveződő idegsejtekbe jut. A szem optikai rendszere a külvilág kicsinyített képét fókuszálja a retinára. A makula (sárgafolt) a retina fontos területe, az éléslátás helye.

A retinasztrók tünetei

A tünetek órák vagy napok alatt fokozatosan, vagy hirtelen jelentkezhetnek. A retinasztrókra utaló jel, ha a tünetek csak az egyik szemen jelentkeznek. A látásvesztés súlyossága és a látómezőt érintő terület attól függ, hogy a retinában melyik terület érintett a véráramlás elzáródásában. A központi artéria elzáródása gyakran súlyosabb tüneteket és teljes látásvesztést okoz. További tünetek, amelyekre érdemes odafigyelni:

1. Lebegő foltok

Ezek a látászavarok apró, szürke foltok formájában jelentkezhetnek, amelyek a látómezőben sodródnak.

2. Homályos látás

A látásélesség fokozatosan csökkenhet a látótér egy részében vagy a látótér teljes területén.

3. Látásvesztés

Az egyéneknél fokozatos vagy hirtelen látáscsökkenés jelentkezhet, amely a finomtól a súlyosig terjedhet.

4. Fájdalom vagy nyomás

Bár a szemsztrók jellemzően fájdalom nélkül zajlik, a nyomásérzés vagy enyhe kellemetlen érzés a szemekben árulkodó jel lehet.

5. Vérzés

A retina piros lehet vagy elszórt vérfoltok láthatók rajta, ami érrendszeri problémákra utal.

Az időjárási hőhullámok okozhatnak retinasztrókot

A melegebb hónapokban az emberi szervezet jelentős stresszel küzd a stabil belső hőmérséklet fenntartása érdekében. Ez a fiziológiai küzdelem kiszáradást, a vér besűrűsödését és megemelkedett vérnyomást idézhet elő, amelyek együttesen akadályozhatják a vér áramlását a szembe, és így stroke-hoz vezethetnek.

Milyen szemproblémákat okozhat még a meleg idő?

1. Fokozott szemallergia: ez allergiás reakciókat vált ki, amelyek a szem kipirosodását, viszketését és könnyezését okozzák.

2. Fotokeratitisz: ez a szem leégéséhez hasonló állapot az ultraibolya (UV) sugárzásnak való túlzott kitettség miatt alakul ki. A tünetek közé tartozik a fájdalom, a bőrpír, a homályos látás és az átmeneti látásvesztés. Az UV-sugaraknak való tartós kitettség hozzájárulhat a szürkehályog és a makuladegeneráció kialakulásához is.

3. A szemfertőzés nagyobb kockázata: a hőhullámok alatti izzadás növeli a szemfertőzések valószínűségét. Az izzadság baktériumokat és kórokozókat vihet a szembe, különösen a gyakori dörzsölés következtében. Ez eredményezhet kötőhártya-gyulladást vagy más fertőzéseket.

Hogyan előzhető meg a szemsztrók?

1. Hidratálás: tartsa fenn a megfelelő hidratáltságot napi bőséges vízfogyasztással, ezzel szemét is hidratálja. Használhat vény nélkül kapható hidratáló szemcseppet, hogy enyhítse az esetleges irritációt.

2. Napszemüveg: a napszemüvegek nemcsak divatosak, de fontosak szemünk káros ultraibolya (UV) sugárzástól való megóvásában. Válasszon olyan napszemüveget, amely teljes védelmet nyújt mind az UVA, mind az UVB sugarak ellen, hogy megakadályozza a hosszan tartó napozás okozta károsodást.

3. Kontaktlencse: tartsa be az ajánlott használati időt, amely általában napi 6-12 óra között van, különösen meleg időjárási körülmények között. A kontaktlencsék hosszabb viselése és helytelen kezelése fokozhatja a szaruhártya fertőzések kockázatát.

4. Klímaberendezések mellőzése: a légkondicionáló berendezéseknek kiszáríthatják a levegőt, és ezáltal a szemét is. Használjon párásítót a nedvességszint helyreállítására és időnként kapcsolja ki a klímaberendezést a szeme érdekében.

5. Táplálkozás: figyeljen oda az étrendjére, mivel ez jelentősen befolyásolja a szem egészségét. Az omega-3 zsírsavakban, C- és E-vitaminban, valamint cinkben gazdag ételeket építsen be az étkezésébe, hogy csökkentse az időskori látásromlás kockázatát és fenntartsa az optimális szemműködést. Részesítse előnyben a leveles zöldségek, halak, diófélék és gyümölcsök fogyasztását.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

A szem fájdalma számos betegségre utalhat: ekkor forduljon orvoshoz

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

szem

Forrás: Healthline
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához