Ezeket látta már?

Szívbetegség: ezen az 5 tényezőn sok múlik

szívbetegség, szív- és érrendszeri betegség, szívizomelhalás, szívritmuszavar, daganat, szívinfarktus, szívünk hónapja

A szív betegségei közül a magas vérnyomást, a ritmuszavart és koszorúér betegségek fordulnak elő a leggyakrabban.

Hazánkban ischaemiás szívbetegség és heveny szívizomelhalás következtében átlagosan 20.000 ember veszti életét minden évben, ezzel vezető haláloknak számít és meghaladja a rosszindulatú daganatos betegség következtében elhunytak számát.

Fontos felhívni a figyelmet a megelőzés fontosságára és a szív- és érrendszeri betegségekre, hiszen a kardiológiai problémák előbb vagy utóbb minden felnőttet érintenek. A szív betegségei közül a magas vérnyomást, a ritmuszavart és koszorúér betegségeket lehet kiemelni, mert ezek fordulnak elő a leggyakrabban.

A szív- és érrendszeri betegségek jó része helyes életmóddal megelőzhető, később pedig a panaszok kialakulása után megfelelő kezeléssel jól karbantartható. Általában 40 éves kortól javasolják a rendszeres kivizsgálást mindenkinek, azoknak pedig korábban, akiknél a családjában előfordult fiatalkori, szív- és érrendszeri esemény. A rizikófaktorok közül érdemes kiemelni

  • a magas koleszterinszintet,
  • a dohányzást,
  • a mozgásszegény életmódot
  • és a túlsúlyt.

„A jól ismert kockázati tényezők mellett az alvászavarra is figyelni kell, ami egy kevésbé ismert rizikófaktor. Az alvási apnoéban szenvedők jó része túlsúlyos, jelentősen horkolnak és előfordul, hogy éjjel egyszerűen nem vesznek levegőt. Az így fellépő oxigénhiány beindíthat számos kóros szív- és érrendszeri folyamatot, de akár ritmuszavart is okozhat. Hajnalban eleve gyakoribb az infarktus, a stroke kialakulása, és ezt a rizikót az apnoé még tovább fokozza. Ha valaki rosszul alszik, és esetleg nem tud fogyni, az mindenképpen forduljon alvásszakértőhöz, majd kardiológushoz."- tanácsolják az Affidea Magyarország szakértői.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezzel a 9 tünettel jobb, ha kardiológushoz fordul!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#szívroham

Forrás: Affidea
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához