Ezeket látta már?

Szívbetegek: nagyobb kockázat agyi érbetegségre

Nagyobb kockázatának vannak kitéve a szívbetegek! A szívbetegségben szenvedő emberek többször akkora valószínűséggel szenvednek agyi aneurizmában, mint azok, akiket nem sújt a rendellenesség.

A népesség körülbelül két százaléka születik a bicuspidalis (kéthegyű) aortabillentyű nevű rendellenességgel, mely során a vérátáramlást szabályozó billentyűk nem fejlődnek ki teljesen a terhesség alatt. A rendellenesség egyesekben az aortabillentyű áteresztéséhez vezethet, különösen felnőttkorban.

A kutatók kimutatták, hogy hasonló artéria-rendellenesség alakulhat ki az agyban is, ahol az aneurizma kialakulása során a meggyengült artéria kiöblösödik.

"Mivel az agyi aneurizma olyan kezelhető rendellenesség, amely szakadás esetén halálhoz és fogyatékossághoz vezethet, ki akartuk deríteni, milyen gyakran fordul elő kéthegyű aortabillentyű betegségben szenvedő páciensekben" – nyilatkozta a tanulmány szerzője, Wouter Schievink, a Los Angeles-i Cedars-Sinai Orvostudományi Központ mikrovaszkuláris idegsebészeti osztályának igazgatója.

Schievink munkatársaival 61 bicuspidalis aortabillentyű betegségben szenvedő alanyt vizsgáltak, akikben az agyi aneurizmát szűrték. 291 bicuspidalis aortabillentyű betegségben nem szenvedő alanyt is megvizsgáltak, de esetükben a stroke illetve az agydaganat gyanúját szűrték. A 61 bicuspidalis aortabillentyű betegségben szenvedő alany közül hat (vagyis 9.8 százalék) szenvedett agyi aneurizmában, míg a 291 többi alany közül mindössze három (vagyis 1,1 százalék) szenvedett a betegségben.

A kutatók a korábbi kutatásokra hivatkozva elmondták, hogy az általános népesség körülbelül 0,5-2,0 százaléka szenved agyi aneurizmában. Schievink a Neurology szaklapban megjelent tanulmányban azt írta, hogy bár további kutatásokra lesz szükség az eredmények megerősítéséhez, a vizsgálatok az agyi aneurizma kockázatának jelentős megemelkedését mutatták ki a bicuspidalis aortabillentyű rendellenességben szenvedők esetében.

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához