Ezeket látta már?

Szívinfarktus, halálfélelem... (oknyomozás)

Szívinfarktus esetén a halálfélelem csak ront a helyzeten! A halálfélelemből származó idegesség és szorongás kapcsolatban áll a szívrohamot követő gyulladás mértékével, állítja egy új brit tanulmány.

A European Heart Journal című folyóirat június 1-i online számában publikált tanulmány eredményei felhívják a figyelmet a test és a lélek között fennálló szoros kapcsolatra, mondta Dr. Suzanne Steinbaum, a New York-i Lenox Hill Kórház kardiológusa.

Szívinfarktus, halálfélelem... (oknyomozás)

A tesztekből egyértelműen kiderült, hogy azok a szívinfarktuson átesett páciensek, akik szorongtak és rettegtek a haláltól, azoknál nagyobb mértékű gyulladás alakult ki és csökkent a szívritmus egyenletessége.

"A tanulmány valóban megerősíti azt a feltételezést, miszerint a lelki problémák kivetülhetnek a testünkre és az emberek érzelmi reakciói hatással lehetnek a test biológiai mechanizmusaira" - mondta Dr. Robert Gramling, a New York-i Rochester Egészségügyi Központ docense.

A londoni St. George Kórházban végzett, 18 hónapig tartó kísérletben 208 szívkoszorúér-elzáródással kezelt önkéntes páciens vett részt. Az önkénteseket a haláltól való félelmeikről kérdezték az orvosok, miközben rendszeresen mérték a tumornekrózis-faktor (TNF) vérszintjét, mely fontos szerepet játszik a gyulladások kialakulásában.

A vizsgálatok idején minden ötödik páciens számolt be extrém szorongásról és halálfélelemről, míg a résztvevők kétharmada enyhe érzelmi reakciókat tapasztalt magán. Érdekes módon a fiatalabb, szegényebb és egyedülálló, szociális elszigeteltségben élő emberek számoltak be hevesebb érzelmi reakciókról, írja a tanulmány.

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához