Ezeket látta már?

Más-más tünetekkel jelezhet előre a szívinfarktus nőknél és férfiaknál! Ennyire különböznek a jelek

szívinfarktus tünet különbség nők férfiak mellkasi szorítás fájdalom szédülés

Jó, ha tudjuk, hogy az infarktus előjelei gyakran teljesen mások nőknél és férfiaknál.

Annak ellenére, hogy a szívbetegségek legalább olyan gyakoriak a nőknél és a férfiaknál, mégis tipikusan férfiproblémának tartjuk ezeket. Ez a tévhit lehet az oka, hogy nem mindenki van tisztában azzal, milyen különbözőek lehetnek a szívinfarktus tünetei a nőknél és a férfiaknál.

A szakemberek szerint több oka is lehet annak, miért nem tulajdonítunk elegendő figyelmet a nőket érintő szívproblémáknak: a kutatások nagy részét középkorú férfiakkal végezték, így a diagnosztizálásra és kezelésre vonatkozó adatok tőlük származnak. A szívrohamon áteső nők átlagosan 7-10 évvel fiatalabbak, mint férfi társaik. Emellett a nőknél gyakoribb a kisebb, nem halálos szívinfarktus, mint ahogy az is, hogy úgynevezett csendes szívinfarktuson esnek át, mely nem jár együtt szinte semmilyen tünettel.

A szívinfarktus tünetei a férfiaknál és a nőknél

A szívinfarktus leggyakoribb, legjellegzetesebb tünete a mellkasi fájdalom, melyet általában szorító, nyomó vagy feszítő jellegűként írnak le. A fájdalom kisugározhat a bal (vagy jobb) karba, a vállba, az állkapocsba, a nyakba, a hátba, sőt a has felső részébe is.

Ez a fájdalom viszonylag hosszú ideig tart (20-30 percig), nem hullámokban jelentkezik, és nem múlik el testhelyzet megváltoztatásakor sem. Meglepő módon a nők ritkábban éreznek fájdalmat a szívinfarktus esetén, mint a férfiak, és gyakrabban számolnak be a hát felső részében jelentkező, kellemetlen, nyomó vagy szorító érzésről.

A fájdalom mellett szintén gyakori (mindkét nemnél) a légszomj, az az érzés, hogy nem jut a beteg elegendő levegőhöz.A férfiak emellett gyakrabban tapasztalhatnak meg hányingert és verejtékezést is.

Infarktus jelei nőknél

A nők esetében szívinfarktusra utalhat az ólmos fáradtság, kimerültség, a remegés, az erős szédülés, émelygés, sőt akár az ájulás is. A fáradtság és a gyengeség akár több nappal a szívinfarktus előtt is megjelenhet, de az is előfordulhat, hogy hirtelen tör rá a betegre, és szinte egyik pillanatról a másikra kezdi azt érezni, hogy a korábban könnyűnek tűnő feladatokat sem tudja elvégezni.

Meglepően gyakori, hogy semmilyen tünet nem kíséri a szívinfarktust: a szakemberek szerint a szívinfarktusok akár 60 százaléka ebbe a kategóriába tartozhat! A csendes vagy néma infarktust csak EKG-val, vérvizsgálattal vagy – ha sajnos megtörtént a tragédia – boncolás útján lehet kideríteni. A csendes infarktus gyakoribb az idősebb korosztály tagjainál, illetve azoknál, akik cukorbetegséggel küzdenek.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezek a szívelégtelenség korai jelei - a duzzadt boka az egyik

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

szívinfarktus

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához