Ezeket látta már?

Ezért lehet kockázatosabb az infarktus éjszaka

szívbetegség, éjszaka, szívroham, infarktus

A kutatók szerint kisebb lehet a túlélési esélye annak, aki éjjel kap szívrohamot.

Éjszaka és hétvégén kockázatosabbak a szívvel kapcsolatos sürgősségi esetek, mint nappal, munkanapokon, mert a kórházi ellátás kevésbé hatékony - állapította meg egy amerikai elemzés.

Az amerikai Mayo Klinika kutatócsoportja arra tett kísérletet, hogy számszerűen kimutassa, mekkora az a kockázat, amire már több tanulmány is utalt: annak a páciensnek, akit éjjel vagy hétvégén visznek kórházba szíve kritikus állapota miatt, kevesebb a túlélési esélye, mint annak, aki munkanapon vagy nappal szorul sürgős segítségre.

A kutatók 48 korábbi tanulmányt elemeztek, amelyek európai országok és az Egyesült Államok összesen csaknem kétmillió betegének adatait dolgozták fel - olvasható a British Medical Journal című szaklap friss számában.

Az elemzésből az derül ki, hogy 5 százalékkal nagyobb volt a halálozás kockázata, ha éjjel vagy hétvégén került szívrohammal kórházba a beteg, mintha a hét "rendes" munkaóráiban szorult volna sürgős segítségre.

A tanulmány szerint Amerikában évente körülbelül egymillióan szenvednek szívrohamot, így közülük mintegy ötezerrel többen halhatnak meg a kórházba kerülés időpontja miatt.

A szívinfarktus legsúlyosabb formája a STEMI (az ST-szegmentum emelkedésével járó miokardiális infarktus), amelyről akkor beszélhetünk, ha a vérrög teljesen elzárja a koszorúeret.

A STEMI-infarktussal kórházba szállított páciensekről azt mutatta ki az elemzés, hogy nekik éjszaka és hétvégén átlagosan negyedórával többet kell várniuk az úgynevezett sürgősségi angioplasztikára, vagyis az ér ballonkatéteres tágítására, mely igen hatékony eljárás, de fontos, hogy a lehető leggyorsabban sor kerüljön rá.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezek a szívelégtelenség korai jelei - a duzzadt boka az egyik

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

szívritmuszavar

Forrás: MTI