Ezeket látta már?

Szívroham nőknél: ilyen hétköznapi tüneteket tapasztalnak a leggyakrabban

szédülés

Nem csak a mellkasi fájdalom jelezheti a szívrohamot.

Az Amerikai Szívgyógyászok Szövetsége (AHA) összegyűjtötte a szívroham gyakori és kevésbé ismert tüneteit, köztük azokat, amelyek nagyobb valószínűséggel érintik a nőket. A Circulation című folyóiratban megjelent áttekintés a szív- és érrendszeri betegségek, köztük a stroke és a szívelégtelenség tüneteivel kapcsolatos legújabb ismereteket foglalja össze.

Mi a szívroham?

Szívrohamról akkor beszélünk, amikor a szív vérellátása hirtelen elzáródik, általában egy vérrög miatt, és életveszélyes lehet. Az Egyesült Államokban évente körülbelül 805 000 ember kap szívrohamot, a CDC szerint 40 másodpercenként történik egy. A szervezet szerint minden ötödik ember nem is tudja, hogy szívrohamot kapott.

A szívroham leggyakoribb tünetei

A jelentés szerint a mellkasi fájdalom a szívroham leggyakoribb és legkönnyebben felismerhető tünete, amelyet gyakran a szegycsont mögött vagy alatt nyomásként vagy kellemetlen érzésként tapasztalnak. Ez kisugározhat az állkapocsba, a vállba, a karba vagy a hát felső részébe.

További tünet lehet:

  • a légszomj
  • a fáradtság
  • a szokatlan izzadás
  • a hányinger
  • a szédülés. 

Néhányan izomfájdalmakat is tapasztalnak a szívroham alatt.

Bár a mellkasi fájdalom "a leggyakoribb bemutatkozó jel", egyesek más fájdalmat is tapasztalnak - mondta Dr. Stacey Rosen, kardiológus és a Northwell Health Katz Institute for Women's Health vezető alelnöke.

A kardiológus szerint a szívroham kevésbé gyakori tünetei közé tartozik:

  • a hát és a vállak körüli izomfájdalom
  • az emésztési zavar
  • a gyomorégés
  • az ájulás
  • a zavartság

A korai tünetek közé tartozik még az alvászavar, a fejfájás, a szorongás és a gyomor-bélrendszeri problémák.

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!Nőknél jelentkező tünetek

A nők nagyobb valószínűséggel tapasztalnak a mellkasi fájdalomtól eltérő tüneteket, például hányingert.

"Korábban azt hitték, hogy a nők nem tapasztalnak mellkasi fájdalmat szívroham esetén, de ma már tudjuk, hogy ez a leggyakoribb tünet a férfiak és a nők esetében is. Azonban a nőknél nagyobb valószínűséggel jelentkeznek további tünetek is" - mondta Rosen.

A fiatalabb nőknél, akik szívrohamot kaptak, a férfiakhoz képest nagyobb valószínűséggel fordult elő három vagy több tünet, köztük a bordák alatti fájdalom, a szívdobogás, valamint az állkapocsban, nyakban, karokban vagy vállakban jelentkező fájdalom vagy kellemetlen érzés.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Néha bedobban, néha kihagy a szív: ilyen károkat okoz a szívritmuszavar

EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#szívroham

Forrás: insider