Ezeket látta már?

Trombofília: ilyen esetben vezethet a fogamzásgátló trombózishoz

trombozisos_lab_

Ha olyan betegségben szenved, amelynél fokozottabb vérrögképződés áll fenn, pl. a trombofília, az megnöveli a trombózis és a tüdőembólia veszélyét, főleg, ha fogamzásgátlót szed! Lássuk, hogyan!

Már régóta hallani figyelmeztetéseket, miszerint a hormonális fogamzásgátlók megnövelik a trombózis rizikóját. Hogy milyen szűrés létezik a genetikailag fokozott trombózishajlamra, illetve hogy lehet megelőzni a problémát, arról prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája beszélt.

Vannak halálesetek, melyek megelőzhető lennének

A médiában újra és újra felbukkannak olyan hírek, mely olyan halálesetekről szól, melyeket a fogamzásgátló tabletták okoznak. Ilyen pl. a nemrégiben elhunyt fiatal lány esete is, aki tüdőembóliát kapott.

Ennek hátterében a készítmények trombózis kialakulását megkönnyítő hatása áll, így ha az illető fokozott trombózisrizikóval rendelkezik, úgy jelentősen megnő a mélyvénás trombózis és az életveszélyes tüdőembólia esélye. Az ilyen esetek elkerülhetőek lennének, ám ehhez alapos kivizsgálás szükséges.

"A fogamzásgátló tabletták – és egyéb hormonális fogamzásgátlók- köztudottan megnövelik a trombózis kialakulásának esélyét, ennek ellenére egyelőre nem protokoll a paciens alapos kivizsgálása trombózishajlamra. Pedig egy esetleges trombofília (genetikai hajlam a vérrögképződésre) sokszor semmilyen tüneteket nem okoz, ám ha jelen van mellette más provokáló tényező is (pl. fogamzásgátló szedése, terhesség, tartós immobilitás), úgy jelentős veszélynek van kitéve az illető. Éppen ezért gyakori, hogy akkor derül fény az állapotra, amikor már túl késő. A hormonális fogamzásgátlóknak különbözős "generációi" vannak és a trombózisos szövődmények szempontjából - érdekes módon - a III. generációsok a legjobbak. A trombózis alapja, hogy bizonyos hormonok befolyásolják az antitrombin-III termelődést, módosítják bizonyos fibrinolitikus tényezők aktivitását."

"Hogy a probléma ne legyen, nagyon fontosnak tartom, hogy vegyen részt trombofília szűrésen az, aki hormonális készítményt szeretne szedni, hogy még idejében kiderüljön a hajlam. Ez főleg azoknak fontos, akiknek családjában előfordult már hasonló probléma, illetve nála keletkeztek már korábban vérrögök"- figyelmeztet a professzor.

Hogy néz ki a trombofília vizsgálat?

A trombofília vizsgálat egy egyszerű vérvétel. Ennek során ellenőrzésre kerülnek az olyan állapotok, mint pl. az V-ös faktor Leiden mutációja, a prothrombin génmutáció, az MTHFR (metiltetrahidrofolát reduktáz enzim polimorfizmusa magas homocisztein szinttel), a Protein S ill. a Proretin C alacsony szintje vagy alacsony aktivitása, illetve ha kevés antithrombin, vagy nem aktív, esetleg igen magas a VIII faktor szintje vagy aktivitása.

Ezek ugyanis mind megnövelik a trombózis rizikóját (főleg akkor, ha az un. homozigóta forma áll fenn). Természetesen egyéb vizsgálati lehetőségek is vannak, de ezeket nem, vagy ritkán végzik. Történeti tény, hogy a magyar Antithrombin-III Budapest -1 volt az első kóros aktivitású fehérje, amit 1974-ben elsőként közöltünk. Ma már a Budapest 3-nak legalább 300 mutációját már leírták-teszi hozzá a professzor.

Mi van, ha trombofíliás vagyok?

"Ha valakinél beigazolódik valamilyen trombofília, úgy mindenképp menjen el szakemberhez, aki hasznos életmód-, sportolási-, stb. tanácsokkal szolgál, illetve szükség esetén megfelelő profilaktikus (megelőző) gyógyszeres terápiát javasol. Egyébként a tudnunk kell, hogy a rendszeres szexuális élet korunkban már sokkal korábban elkezdődik, mint akár 50 évvel ezelőtt! Ismerten trombofiliás egyének gyermekeit az észlelt tényezőre kb. 15 éves korban szűrni javasolt. Korábban nem kell, mert a gyermek nem kis felnőtt!"

"A további teendők a trombofília súlyosságától, a kapott eredményektől és az egyéni paraméterektől függ. Ezek függvényében meglehet, hogy a páciensnek hormonmentes fogamzásgátló módszer kell választania. Bár sokan úgy gondolják, hogy az alacsony hormontartalmú szerek, illetve az egykomponensű készítmények megengedettek, ám fontos tudni, hogy ezek is növelhetik valamivel a trombózis rizikót."

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Hormonmentes, spermiumpusztító fogamzásgátló módszerek: miket kell róluk tudni?

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

Fogamzásgátló

Forrás: Trombózisközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához