Ezeket látta már?

Ennyit számít, ha heparin tartalmú visszérkrémet használ

krém, trombózis

A mélyvénás trombózis életveszélyes állapot, így annak megelőzésére nagy hangsúlyt kell fektetni. De vajon mennyit érnek a heparint is tartalmazó krémek?

A választ prof. Blaskó Györgytől, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistájától tudtuk meg.

Kiket veszélyeztet a mélyvénás trombózis?

A mélyvénás trombózis az az állapot, amikor egy mélyebben fekvő vénában vérrög keletkezik, ami elzárja a véráramlás útját. Nagy veszélye, hogy ez a vérrög leszakadhat (vagy egy-egy része), és a tüdőbe kerülve életveszélyes tüdőembóliát okoz. Az állapotra vannak hajlamosító tényezők, így akiknél valamelyik fennáll (főleg, ha több, mivel akkor a rizikó hatványozódik), érdemes odafigyelniük a megelőzésre!

Trombózisra hajlamosító tényezők

 • családban előfordult már thromboembóliás megbetegedés
 • hormonkészítmények alkalmazása (pl. fogamzásgátlók, klimax esetén használt szerek)
 • túlsúly
 • dohányzás
 • bizonyos betegségek (pl. pitvarfibrilláció, lupus, diabetes, daganatok)
 • súlyosabb visszértágulatok
 • Trombofília
 • terhesség, gyermekágy
 • műtétek
 • tartós immobilitás (pl.gipsz)
 • korábbi trombózis

A trombózis megelőzésének hatékony módjai

Akár nagy, akár alacsony trombózis-rizikóval rendelkezik valaki, a megfelelő életmód követésének nagy szerepe van a prevencióban. A súlyfelesleg leadása, a rendszeres testmozgás, a dohányzás abbahagyása, az egészséges étkezés, a bőséges folyadékfogyasztás mind nagyban hozzájárul a vérrögök kialakulásának elkerüléséhez.

“Nagyon fontos, hogy azok, akik magasabb trombózis-rizikóval rendelkeznek, kérjék ki szakorvos véleményét arról, kell-e nekik valamilyen véralvadásgátlót alkalmazniuk. Ez lehet ideiglenes terápia (pl. Terhesség, gipszrögzítés, repülőút stb. Során), de előfordulhat (pl. súlyos trombofília, korábbi trombózis vagy több rizikófaktor fennállása esetén), hogy az érintett élete végéig antikoaguláns (véralvadásgátló) kezelésre szorul”- mondja prof. Blaskó György, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistája.

Védenek a heparint tartalmazó krémek?

Leginkább visszértágulatokra való krémek, gélek gyakori összetevője a heparin, mely köztudottan egy elterjedt véralvadásgátló szer. Így sokan trombózis-megelőzés céljából vásárolják, ám nem árt a teljes képet tudni róluk. Ezek a készítmények elsősorban a vénafal erősítését szolgálják, valamint azt, hogy a visszértágulatok okozta nehézláb érzést és fájdalmat enyhítsék.

De a heparin csakis kizárólag a bőr alá, a vénába adva képes hatását kifejteni. Mind a heparin, mind az LMWH (alacsony molekulatömegű heparin) injekció útján juttatható be, a krémből gyakorlatilag semmi nem kerül a keringésbe. Éppen ezért ezek a krémek/gélek önmagukban trombózis megelőzéshez nem hatékonyak! Ugyanakkor a heparin gélnek van valamennyi fájdalomcsillapító hatása.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Trombózis: ha így telnek a hétköznapjai, nagy veszélyben van

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

trombózis

Forrás: Trombózis és Hematológiai Központ
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához