Ezeket látta már?

Trombózisa volt? Ezeket a gyógynövényeket kerülje el - tanácsolja a hematológus

orbáncfű, stressz, gyógynövény, antibakteriális

Mélyvénás trombózis után szükség van véralvadásgátló szerekre, amelynek hatásfokát több gyógynövény is ronthatja.

A trombózis kezelésével kapcsolatban Prof. Blaskó György, a Trombózis – és Hematológiai Központ véralvadási specialistája adott tanácsokat.

Trombózis után - eddig kell a gyógyszereket szedni

Trombózis esetén, az akut helyzet elhárítása után következik a kivizsgálás, majd a tartós, az újabb vérrög kialakulását megelőző kezelés. Ez kezdetben injekcióval (heparin/LMWH) történik, melyet általában 3-6 napig szükséges használni, az orvos által előírt adagolásban. A szakember javaslatára ezt követően az injekciót valamilyen kumarin származékra vagy új típusú véralvadásgátlóra (NOAC) lehet váltani. A véralvadásgátlók beállítása minden esetben személyre szabottan történik, így az is egyéntől függő, hogy a készítményeket meddig kell szedni.

Prof. Blaskó György elmondta, hogy a betegek leggyakoribb kérdése a terápia időtartamára vonatkozik, mely általánosságban fél-egy év, ám ennek meghatározására a kezelőorvos egyéni rizikófelmérést készít. A véralvadásgátló szedésének idejét ugyanis befolyásolja, hogy fennáll-e öröklött trombózishajlam, de függ az egyéb meglévő betegségektől, életmódtól is – így a kezelés ideje ennél hosszabb is lehet. Vannak ritka örökletes trombofiliák, amik adott esetben élethosszig tartó gyógyszerszedést is igényelhetnek, de az esetek többségében van a gyógyszerszedés időtartamának felső határa.

Mire kell figyelni étkezéseknél?

A véralvadásgátlóknak több típusa létezik, ezek közül csak a régi típusú kumarin-származékokra igaz, hogy az étkezések során bevitt K-vitamin befolyásolja a hatásukat. A K-vitamin fontos szerepet játszik a véralvadásban, így hatása épp a gyógyszerrel ellentétes.

A zöld színű zöldségek mellett bizonyos húsfélék és gyümölcsök is nagyobb mennyiségben tartalmazhatják. Ha azonban új típusú, NOAC véralvadásgátló készítményeket szed, ezek hatását a táplálkozás nem befolyásolja. Ilyen esetben mindössze arra kell ügyelni, hogy az étkezés kiegyensúlyozott legyen, minden tápanyagból és vitaminból közel azonos arányban vigyünk be a szervezetbe minden nap.

Gyógynövények, amelyeket jobb inkább kerülni

Ilyen esetben feltétlenül fontos a kezelőorvossal egyeztetni és tisztázni, hogy tulajdonképpen miért is szedi ezeket. Bizonyos hatóanyagok befolyásolják a véralvadásgátlók hatását. A memóriajavítóként szedett gingko biloba vagy a szív-és érrendszer egészségére jótékony hatású fokhagyma kapszula vagy az immunerősítőként is ismert gyömbér például egyaránt fokozza a kumarin típusú gyógyszerek hatását.

Az orbáncfű és a ginzeng pedig a véralvadásgátlók hatásfokát gyengíti, így szedésük mellett megnő a trombózisveszély. A felsoroltak mellett egyéb gyógynövények is befolyásolhatják a véralvadásgátlók hatását, így nagyon fontos, hogy szedésük előtt kérjük ki kezelőorvosunk tanácsát!

Milyen gyógyszereket lehet szedni?

Hasonló óvatosság indokolt gyógyszerek szedése esetén is, véralvadásgátló kezelés mellett. Ebben az esetben is igaz, hogy bizonyos hatóanyagok mellett a véralvadásgátló hatásfoka fokozódhat vagy épp csökkenhet. Kumarin származékok szedésekor a legtöbb vény nélküli fájdalom- és lázcsillapító szedése nem javasolt.

Antibiotikum és altatók esetében is számolni kell a gyógyszerkölcsönhatás lehetőségével. Fogamzásgátló szedése előtt is mindenképp javasolt szakemberrel konzultálni, mivel a készítmények csökkenthetik a véralvadásgátlók hatását és az újabb trombózis esélyét is megnövelik! A gyógyszer kölcsönhatásokat illetően tapasztalt és a gyógyszertant jól ismerő orvossal konzultáljon.

Milyen fájdalomcsillapító hatásos fejfájás, fogfájás, hátfájás esetén?

Termál, szauna, gőzfürdő tiltólistán

Véralvadásgátlók szedése mellett is élhetünk teljes életet, ám néhány dologban változtatnunk kell. Ilyen például a dohányzás elhagyása, a túlsúly esetén az egészséges ütemű fogyás. Ennek érdekében is ajánlott a fokozatos terhelés és idővel a rendszeres, kíméletes mozgás.

A sérülésveszéllyel járó (küzdő)sportok kerülendők, de például úszni vagy sétálni, kerékpározni is lehet. A szauna, gőzfürdő és a termálvízben fürdőzés a gyógyszerszedés kezdetén kerülendő. Repülőút vagy hosszabb autós, autóbuszos utak előtt megelőző kezelésre – LMWH injekció – lehet szükség, útközben kompressziós harisnya viselése és a gépen sok folyadék fogyasztása javasolt. Utazás előtt erről egyeztessünk a kezelőorvossal.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Vérrögöt is jelezhet, ha a lábfejét visszafeszítve a lábfájás rosszabb

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

trombózis

Forrás: Trombózis és Hematológiai Központ