Ezeket látta már?

Trombózis után: ezek a legfontosabbak teendők az orvosok szerint

trombózis, vérrög

A trombózis átvészelése mellett azt is fontos tudni, hogy mit kell tennie a kórházi kezelés után. Elmondjuk, mire kell figyelni, milyen vizsgálatokon, terápiákon érdemes részt venni!

Amennyiben valakinél mélyvénás trombózis lépett fel, úgy a kórházi tartózkodás után is fontos teendői vannak, hiszen a probléma hosszútávú (gyakran élethosszig tartó) terápiát, követést kíván. Prof. Blaskó György, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistája elmondta, milyen vizsgálatok és teendők a legfontosabbak.

A trombózis okának kivizsgálása

Már a kórházban megkezdődhet a mélyvénás trombózis okának vizsgálata. Van, hogy nőgyógyászati problémára, daganatra derül fény. A kórházai tartózkodás után több vizsgálatra van szükség, mivel, ha kiderül mi is váltotta ki a vérrögöket, akkor megfelelő terápiával nagyobb eséllyel el lehet kerülni az újabb trombózist.

Ehhez szükség van labor-és képalkotói vizsgálatokra, EKG-ra, angiológusi, kardiológusi, belgyógyászati, hematológusi, nőgyógyászati, esetleg immunológiai konzultációkra is, hiszen megannyi terület betegségei, kóros állapotai előidézhetnek trombózist. Gyakori, amikor pl. trombofília, szívprobléma (pl.pitvarfibrilláció), immunzavar, diabetes, érrendszeri probléma áll a háttérben, ám előfordulhat, hogy nincs (vagy nem derül ki) mi idézte elő a trombózist. Amennyiben kiderül az ok, akkor, ha lehet, azt is kezelni szükséges!

“40 év alatt ez a tudományterület igen sokat fejlődött és ma már a trombózisok molekuláris okait kb. 40%-ban igazolni tudjuk. Azonban, amit nem tudunk még igazolni, azt is kell kezelni”- teszi hozzá a professzor.

Trombózisra hajlamosító tényezők:

  • Túlsúly
  • Dohányzás
  • Stressz
  • Kevés folyadékfogyasztás
  • Fogamzásgátlók
  • Bizonyos gyógyszerek

A trombózis kezelése: kompressziós terápia

Trombózis után nagyon fontos az ún. kompressziós terápia, melynek során felpezsdül a véráramlás, a keringés pedig a felületi vénákból (melyek összenyomódnak) a mélyebb erek felé terelődik. Azt, hogy milyen erősségű terméket és mennyi ideig kell használni, arról a szakorvos dönt, hiszen több mindent kell figyelembe venni (ödéma, visszértágulatok, testsúly, ülőmunka, mozgás stb).

Véralvadásgátló kezelés beállítása

A véralvadásgátló kezelés kulcsfontosságú a trombózis rövid-és hosszútávú terápiájában. A véralvadásgátlóknak több fajtájuk is van: heparinok, kumarin származékok, NOAC/DOAC (új típusú véralvadásgátlók). Hogy melyikre van szükség, azt az orvos dönti el, ám általánosságban elmondható, hogy a kumarin származékokat biztonságosan lehet NOAC készítményekkel helyettesíteni, hiszen ezeknek kevesebb a mellékhatásuk, nem kell INR ellenőrzésre járni és tartani az étel/gyógyszerkölcsönhatásoktól. (Fontos azonban ismernünk a hatóságok által jóváhagyott indikációkat (pl. műbillentyűs betegek kezelése!).

INR ellenőrzés

INR: nemzetközi normalizált arány. Mérése lehetővé teszi, hogy a világ különböző helyein értékelhető összehasonlítható eredmények szülessenek.

Mint már említettük, a kumarin származékoknál fontos a rendszeres INR ellenőrzés a terápia hatásosságának ellenőrzése érdekében. Legtöbbször 2-3 közti érték az elvárt, ha ennél alacsonyabb, akkor hatástalan a kezelés, ha jelentősen magasabb, megnő a vérzés veszélye.

A kumarinokkal végzett alvadásgátlás intenzitását az INR eredmény diktálja és nem az orvos ízlésére van bízva!) Ha sikertelen a beállítás akkor más kezelés indokolt (vagy a dózison kell változtatni, vagy a készítményen).

Életmód a trombózis után

Mivel lassan rekanalizálódó folyamatról van szó, a beteg türelme és együttműködése nélkülözhetetlen. Trombózis után fontos odafigyelni az életmódra, hiszen a túlsúly, a kevés folyadékfogyasztás, egészségtelen ételek mind hozzájárulnak a vérrögök kialakulásához. Ezen kívül érdemes rendszeres testmozgást beiktatni, egyrészt a súlyfelesleg leadása érdekében, másrészt ekkor a vérkeringés fokozódik, ami segít meggátolni a thrombus-ok létrejöttét. Trombózis után a küzdősportok kerülendők!

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ilyen a jó kompressziós harisnya: az sem mindegy, hogyan veszi fel!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

trombózis

Forrás: Trombózis és Hematológiai Központ
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához