Ezeket látta már?

Ennek a tüdőbetegségnek a tünetei szívrohamra hasonlíthatnak - így ismerheti fel!

shutterstock_283602125_0

A tüdőembólia okozói azok a vérrögök, amelyek gyakran a lábból kiindulva jutnak fel a tüdőartériákba, és gyakorlatilag azonnal fulladást okoznak.

A tüdőembólia leggyakrabban azokat az ágyhoz kötött betegeket illetve a kezeletlen, vaskos visszeres panaszokkal küzdőketérinti, akiknél a szükséges mozgás hiányában mélyvénás trombózis alakul ki, illetve azoknál, akik visszérgyulladással küzdenek. Emellett hosszabb repülőutakon és állandó ülőmunkát végzőknél is gyakori. Ha a lábból kiinduló vérrögök eltömítik a tüdőartériát, a beteg élete is veszélybe kerülhet.

A tüdőembólia felismerése

A leggyakoribb tünet a fulladás, amit gyakran kísérnek mellkasi fájdalmak és vérköhögés. Ha ezeket a tüneteket észleljük magunkon, azonnal kérjünk orvosi segítséget.

A tüdőembólia tünetei nagyon hasonlítanak a szívroham jeleire:

  • hirtelen és megmagyarázhatatlan eredetű légszomj,
  • mellkasi fájdalom,
  • véres-nyálkás köpet

Kevésbé jellemző, de előfordul:

  • zihálás,
  • lábduzzanat,
  • fokozott izzadás,
  • szapora pulzus,
  • ájulás

Egyes esetekben a jelek és tünetek a mélyvénás trombózishoz köthetőek. A mélyvénás trombózis leggyakoribb tünetei a láb duzzanata, fájdalma, elszíneződése, valamint az érintett területen melegség érzése.

Ezenkívül előfordulhat még verejtékezés, szédülés, gyors és rendszertelen szívverés, gyenge pulzus. A tüdőembólia előfordulásának esélye az évek múlásával nő. 60 éves kor után minden 10 évben megduplázódik a tüdőembólia előfordulásának esélye.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

A magány felerősítheti a fájdalomérzetet, és a stroke esélyét is növelheti

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#tüdőembolia

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához