Hirdetés

Új megközelítés: szívelégtelenség kezelése - infraszaunával?

#életmód #szív- érrendszeri betegségek #szívelégtelenség #terápia
2011.10.21. Módosítva: 2015.11.04.

A csökkent teljesítőképességű szív állandó kezelést igénylő szívelégtelenséggel jár együtt, de japán kutatóknak egy új módszerrel, infraszaunával sikerült a szívműködés erejét javítani. A Waon-terápia a beszámolók szerint nem csak hatásos, hanem kellemes is a betegeknek.

Hirdetés

Ohori Takasi és munkatársai 41 szívbeteget kezeltek hetenként öt alkalommal ismételt infraszaunázással. A vizsgálat résztvevői negyedóráig üldögéltek a száraz, meleg levegőjű kabinban, majd még fél órán át hevertek takaróba burkolva.

A japán kutatók hangsúlyozzák, hogy gyakorlatilag mindenféle orvosi beavatkozás: műtét, gyógyszerek bevétele, a legkülönbözőbb beavatkozások sora vagy fájdalmas, veszélyes, vagy kellemetlen. Az infraszaunázás viszont a vizsgálat valamennyi résztvevőjének véleménye szerint igen megnyugtató, ellazító élmény volt.

A szubjektív benyomásnál a krónikus szívelégtelenségben szenvedők eredményei bizonyultak még jobbnak. Az első szaunázás előtt, majd a három hetes kezelés végén sokféle vizsgálattal igyekeztek objektív módon fölmérni a kedvező változásokat.

A Waon-kezelés hatására a szív teljesítményének mérése ultrahang segítségével igazolta, hogy a szív több vért tudott továbbítani, mint korábban. Ezt bizonyította a hatperces gyaloglási próba is. Ennek az a lényege, hogy a páciens sík talajon saját járási ütemében gyalogol és a vizsgáló megméri azt a távolságot, amelyet a hat perc alatt a vizsgálati alany megtesz. Ha a beteg állapota javul, a kiszabott időn belül több métert tud megtenni. Ez így történt ebben a tanulmányban is - olvasható az American Journal of Cardiology szaklapban.

Számos laboratóriumi mérést végeztek: a betegséggel kapcsolatos hormonok vérszintje arányosan csökkent a kezelés előrehaladásával, és ez párhuzamos volt a gyaloglási teljesítmény és a szívműködés erejének javulásával. Ugyancsak jobb lett az erek tágulékonysága. Ennek mérésére ötletes, fájdalmatlan és bármikor ismételhető technikát dolgoztak ki ausztráliai szívgyógyászok.

A kar verőereinek átmérője ultrahangos műszerrel bármikor megmérhető. Azt is látni lehet, hogy valamilyen beavatkozás után, például szaunázást követően milyen mértékben tágul az artéria, mennyivel növekszik ez a kedvező változás. Az infraszauna jelentősen fokozta az erek tágulékonyságát. Ezzel párhuzamosan a betegek állapota lényegesen javult.

Forrás: MTI
Hirdetés