Ezeket látta már?

Új vérvizsgálat a szívelégtelenség kockázatbecslésére

Amerikai kutatók olyan új vérvizsgálat kifejlesztéséről számoltak be, amellyel előre lehet jelezni a szívelégtelenség kockázatát az egészségesnek látszó idősebb felnőttekben.

A teszt annak a jelenleg alkalmazott vizsgálatnak a továbbfejlesztett változata, amellyel a sürgősségi osztályokon meghatározzák, hogy a mellkasi fájdalomtól szenvedő betegnek szívrohama van, vagy más a probléma. A kutatók azt állítják, hogy az eredmények segíthetnek a halálozás kockázatának értékelésében az olyan 65 éven felüliek esetében, akik nem mutatják szívbetegség tüneteit. Ez a páciens csoport különösen nehezen vizsgálható, ennek ellenére közülük kerül ki az új kongesztív szívelégtelenség esetek 80 százaléka.

Új vérvizsgálat a szívelégtelenség kockázatbecslésére

A Journal of the American Medical Association (JAMA) szaklapban közzétett tanulmány szerzői elmondták, hogy a teszt a troponin T szintet méri, amely a szívelégtelenséghez vezető sejthalál biológiai folyamatának jelzője. Az eredményeket hozó hosszú távú kutatás során páciensek vérmintáit tanulmányozták és tárolták 18 évig. A markert a tünetmentes 65 éven felüliek kétharmad részében kimutatták.

"Kiderült, hogy minél magasabb a troponin szintje, annál nagyobb az adott személy esetében a szívelégtelenség tüneteinek, illetve a szív-érrendszeri eredetű halálozás kockázata a következő 10-15 évben" – számolt be Christopher deFilippi, a Maryland Orvostudományi Egyetem kutatója. "Eddig nem tudták, mit jelent ez a megemelkedett szint."

Az új teszt a korábbi vizsgálatnál 10-szer alacsonyabb troponin szintet is képes kimutatni, de egyelőre nem került kereskedelmi forgalomba még az Egyesült Államokban sem, ahol a szívbetegség az első számú haláloknak számít a férfiak és a nők körében egyaránt.

Forrás: Medipress