Ezeket látta már?

Vashiánytól - a mélyvénás trombózisig

2011.12.18. Módosítva: 2015.11.04.

A vér alacsony vasszintje növelheti a veszélyes vérrögök kialakulásának a kockázatát - figyelmeztetnek a szakemberek.

Az angliai Imperial College London kutatóinak eredményei azt sugallják, hogy a vashiány kezelésével megelőzhető a mélyvénás trombózis (DVT) kialakulása. A DVT legtöbbször a lábakban keletkezik, és fájdalmat, illetve duzzanatot is okozhat.

Vashiánytól - a mélyvénás trombózisig

Az állapot halálos is lehet, ha a vérrög elmozdul és a tüdő vérerei felé veszi az irányt. Egy nagyobb műtéti beavatkozás, a sokáig tartó mozdulatlan állapot és a daganatos betegségek a vérrögképződés ismert kockázati tényezői, de sok esetben nincsen egyértelmű oka a kialakulásának.

A Thorax című folyóirat december 14-i számában megjelent tanulmány örökletes vérzéses hajszálértágulattal (HHT) küzdő 609 páciens bevonásával készült. Ez a vérerek genetikai betegsége, amely fokozott orr-, és bélvérzéssel jár. A HHT-ben szenvedők közül sokaknak alacsony a vasszintje a gyakori vérzések okozta vasveszteség miatt - olvasható a HealthDay News című ismeretterjesztő portálon (www.healthday.com).

Az alacsony vasszinttel rendelkező résztvevők esetében magasabb volt a vérrögök kialakulásának a kockázata, míg a vastartalmú étrend-kiegészítőket fogyasztó társaiknál nem volt megemelkedett a kockázat. A szakemberek szerint ez azt sugallja, hogy a vashiány kezelése segíthet megelőzni a DVT kialakulását az általános népességet tekintve.

"Tanulmányunkból kiderül, hogy a HHT-val küzdő embereknél a vérrögök kockázatát növelő alacsony vasszint kezelhető probléma" - mondta a tanulmány vezető szerzője, Claire Shovlin, az intézmény Nemzeti Szív-, és Tüdő Intézetének munkatársa.

Mint hozzátette: "az általános népességet tekintve jelenleg csak kis tanulmányok támasztják alá ezeket az eredményeket, így több vizsgálatra van szükség a megerősítésükhöz. Amennyiben az eredmények érvényesek az általános népességre nézve, annak jelentős hatása lehet az orvostudomány majdnem összes területét tekintve".

Nagyjából egymilliárd ember küzd világszerte vashiányos vérszegénységgel a kutatók becslései szerint.

Forrás: MTI