Ezeket látta már?

Vércsoportoktól is függ a szívbetegség-kockázat?

2012.08.17. Módosítva: 2015.11.04.

A vércsoporttól is függ a szívbetegségek kockázata! A szívkockázatot is befolyásolja a vércsoport: az A, B és AB vércsoportba tartozó embereknél nagyobb valószínűséggel jelentkezik a betegség, mint a 0-s (nullás) vércsoportúaknál - állapították meg amerikai kutatók.

"Akik tudják, hogy nagyobb a kockázatuk, motiváltabbak lehetnek a változtatásokra, melyek csökkentik a szívbetegségek esélyét" - emelte ki Lu Qi kutatásvezető, a bostoni Harvard Egyetem közegészségügyi karának munkatársa.

Vércsoportoktól is függ a szívbetegség-kockázat?

Tavaly megjelent tanulmányukban a kutatók a vércsoport és a szélütés kockázata között találtak kapcsolatot. "Nem változtathatjuk meg a vércsoportunkat, de változtathatunk az életmódunkon" - hangsúlyozta Qi.

A most közzétett tanulmányban mintegy 90 ezer férfi és nő adatait elemezték, akiknek egészségét több mint 20 éven át követték nyomon két nagyszabású egészségügyi felmérés keretén belül. A követés ideje alatt 4070 embernél alakult ki szívbetegség. Az adatok elemzésénél a kutatók figyelembe vették azokat a tényezőket, melyek befolyásolják a szívkockázatot, így az életkort, az étrendet, az alkoholfogyasztást és a családi kórtörténetet is.

Mindent összevetve úgy találták, hogy a nullás vércsoporthoz képest az A vércsoportba tartozók kockázata 8 százalékkal volt magasabb, a B vércsoportba tartozóké 11 százalékkal, az AB vércsoportúaké pedig 20 százalékkal.

Tanulmányukban nem vizsgálták a szerzők, hogy mi okozhatja a különböző vércsoportú embereknél a szívkockázat eltérését, de feltételezésük szerint kapcsolatban lehet a koleszterinszint eltérésével vagy a vérrögképződés kockázatában lévő különbséggel.

A leggyakoribb emberi vércsoport a nullás, az amerikaiak között a fehérek 45 százaléka, a feketék 51, a spanyolajkúak 57 és az ázsiaiak 40 százaléka tartozik ebbe a vércsoportba az Amerikai Vöröskereszt szerint. A többi vércsoport gyakorisága a fenti sorrendben: A (40, 26, 31 és 28 százalék), B (11, 19, 10 és 25 százalék), AB (4, 4, 2, 7 százalék).

Forrás: MTI