Ezeket látta már?

Mi a különbség a vérnyomás és a pulzus között? Ezt az 5 dolgot sokan rosszul tudják!

vérnyomás pulzus tévhit

Sokan keverik vagy épp gondolják azonosnak a két fogalmat.

A vérnyomás és a pulzus fogalmak gyakran kapcsolódnak az emberek fejében. Dr. Vaskó Péter, a Budai KardioKözpont szakértője, részletesen magyarázza el a két fogalom közti különbséget és igyekszik eloszlatni a félreértéseket. Bár mindkét értéket ellenőrzik kardiológiai viziten, fontos megérteni, hogy ezek nem ugyanazok a dolgok. Dr. Vaskó hangsúlyozza, hogy bár az értékeket össze kell vizsgálni, nem szabad összetéveszteni őket.

Az 5 legnagyobb tévhit a vérnyomás és a pulzus fogalmáról

A vérnyomás az erek falára gyakorolt nyomást jelzi, míg a pulzus a szívverések számát mutatja percenként. Sok betegnek zavarosak ezek a fogalmak, és téves elképzeléseik vannak arról, hogyan kapcsolódnak egymáshoz. Dr. Vaskó kiemeli, hogy nemcsak kezelni kell a betegeket, hanem pontosan és türelmesen felvilágosítani is őket arról, mi történik velük, és mi a kezelés célja.

Tévhit: a vérnyomás és pulzus mindig összefüggnek

Bár gyakran együtt változnak, például veszélyhelyzetben, de nem mindig. Egyes szívproblémák esetén például a magas pulzus lecsökkentheti a vérnyomást, ami hosszú távon súlyos problémákhoz vezethet.

Tévhit: mindenki számára azonos a normális érték

Bár van általános útmutató, az egyéni normális értékek eltérhetnek. A cél a személyre szabott kezelés és az optimális értékek meghatározása.

Tévhit: az alacsony pulzus és vérnyomás mindig betegségre utal

Egyes embereknek természetes lehet az alacsony pulzus vagy vérnyomás. Azonban bizonyos körülmények között ezek tényleg betegségre utalhatnak.

Tévhit: a magas vérnyomás nem veszélyesebb, mint a magas pulzusszám

A magas vérnyomás több súlyos betegség előszobája lehet, de mindkettő kockázatot hordoz. A személyes kivizsgálás adhat pontos választ.

Tévhit: nem számít, mikor mérünk

A mérés ideális esetben nyugalmi állapotban, ülve történik, és fontos az időpontok rendszeressége. A szakemberhez kell fordulni, ha szokatlan értékeket tapasztalunk.

Dr. Vaskó Péter hangsúlyozza, hogy a szív- és érrendszeri problémák korai felismerése kulcsfontosságú. Ha valaki szokatlan tüneteket észlel vagy eltérést lát a vérnyomás vagy a pulzus értékeiben, fontos, hogy azonnal orvoshoz forduljon.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ingadozó, magas vérnyomás: szemfájdalom is jelezheti

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

magas vérnyomás

Forrás: Kardioközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához