Ezeket látta már?

Vérnyomáscsökkentő gyógyszerek: mennyire és mire hatnak?

magas vérnyomás, vérnyomás, gyógyszer, vérnyomáscsökkentő

Mit várhatunk a gyógyszereinktől reálisan?

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt arról, hogy a magas vérnyomás elleni gyógyszerek valójában hogyan is hatnak:

"Rövid válasz: nem csinálhatók vissza, a szív- és érrendszeri események kockázata még gyógyszerszedés esetén is jóval magasabb marad azokéhoz képest, akiknek gyógyszer nélkül is normális a vérnyomásuk, de ha nem teszünk semmit, akkor a következmények még sokkal súlyosabbak. Ennek egyik oka az, hogy mire már elkezdjük a gyógyszeres kezelést, sok esetben kialakulnak szövődményes szervkárosodások. Ezért a rendszeres vérnyomásellenőrzés és szükség esetén a mielőbbi ellenlépések (egészséges életmód), illetve ha kell, a gyógyszeres terápia nagyon fontos.

Egy, a Journal of the American Heart Association folyóiratban még 2015-ben megjelent tanulmány azt próbálta meghatározni, hogy a magas vérnyomás hatásos kezelése csökkentheti-e a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát olyan szintre, mint akiknél mindig is ideális volt a vérnyomás.

A legjobb eredményeket azoknál tapasztalták, akiknek mindig ideális volt a vérnyomásuk, és soha nem volt szükségük gyógyszeres kezelésre.

Azt találták, hogy a vérnyomáscsökkentő gyógyszert szedőknél (legfeljebb 50 éves vagy idősebb), jól kontrollált magas vérnyomás (<120/<80 Hgmm) mellett még mindig kétszer akkora volt a szív- és érrendszeri betegségek kockázata a következő kilenc és fél évben, összehasonlítva azokkal, akiknek kezelés nélkül is ugyanolyan alacsony volt a vérnyomása. A kezeletlen vagy kontrollálatlan magas vérnyomásban szenvedők még nagyobb kockázatnak voltak kitéve.

Az eredmények azt mutatják, hogy a gyógyszerekkel jól kontrollált vérnyomású középkorú felnőttek fiatal felnőttkorukban hosszabb ideig voltak kitéve magasabb vérnyomásnak, mint azok, akiknek ideális vérnyomásuk volt gyógyszer nélkül. Ennek eredményeként nagyobb volt a végszervkárosodás kockázata, a szív balkamra megnagyobbodás, a vesefunkció és a koszorúér meszesedés jelenlétével mérve."

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

7 hatásos módszer magas vérnyomás ellen - ezek a kardiológus tanácsai

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

magas vérnyomás

Forrás: Egészségügyi szakirodalmi tallózó
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához