Ezeket látta már?

Mélyvénás trombózis: gyógyszerek, amikkel vigyázzon, mert növelik a vérrögök esélyét!

mélyvénás trombózis gyógyszer kezelés

A mélyvénás trombózis bárkinél felléphet, ám vannak, akik fokozottabban ki vannak téve a veszélynek.

Nekik jobban oda kell figyelniük az életmódjukra, az étkezésükre, hogy mit és mennyit mozognak, valamint arra is, hogy milyen gyógyszereket szednek. Különböző készítmények nem csak azért veszélyesek, mert kölcsönhatásba léphetnek az ún. kumarin származékú véralvadásgátló gyógyszerekkel, hanem azért is, mert vannak olyan szerek, melyek megnövelik a trombózis fellépésének esélyét. Hogy melyek ezek, azt prof. Blaskó Györgytől, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistáját kérdeztük meg.

A trombózis főbb rizikófaktorai

Számos öröklött és szerzett kockázati tényezője van a mélyvénás trombózisnak. Ezek közül a legfontosabbak:

  • trombofília,
  • bizonyos betegségek (daganatok, pitvarfibrilláció, lupus, APS, gyulladásos bélbetegségek, bizonyos vesebetegségek, cukorbetegség), ám komoly provokáló faktor továbbá a trauma, a műtétek, a tartós mozdulatlanság, vagyis immobilizáció (gipsz, hosszú utazás)
  • az, ha az illető átesett már korábban trombózison,
  • valamint a terhesség is.
  • Érdemes azt is tudni, hogy vannak olyan - akár sokak által, gyakran használt- gyógyszerek, melyek szintén megnövelik a vérrögképződés esélyét. Lássuk melyek ezek!

Mely gyógyszerek fokozhatják a trombózis esélyét?

Hormonkészítmények

Az egyik legnagyobb trombózis-provokáló tulajdonsággal a hormonkészítmények rendelkeznek. Ide tartoznak például, a fogamzásgátló szerek, a menopauza tüneteinek enyhítésére szolgáló hormonális készítmények, valamint – pl. férfiaknál, akár az izomtömeg növelésére használt- tesztoszteron készítmények.

“Ez a téma annyira fontos, hogy a fogamzásgátlóknak különböző generációit különböztetik meg trombogenicitás szempontjából”- mondja Prof. Blaskó György.

Fogamzásgátló szerek esetén a legnagyobb veszélyt a kombinált fogamzásgátlók jelentik, szemben az egy komponensű, csupán progeszteront tartalmazó ún. minipill-ekkel. Az ösztrogént is tartalmazó fogamzásgátlók ugyanis gátolják az antitrombin termelődését, melynek nagy szerepe lenne a vérrögképződés szabályozásában. Amennyiben az antitrombin nem tudja ellátni a feladatát, úgy fokozódik a vérrögök kialakulása. Tesztoszteron pótlás esetén pedig jelentősen megnő a vörösvértestek mennyisége, és ez fokozza a trombózis esélyét- nem csak a vénás, de az artériás oldalon is. Ráadásul a sok tesztoszteron növeli a tromboxan érszűkítő lipid termelődését, még jobban elősegítve ezzel a vérrögök képződését.

Daganatellenes szerek

Rosszindulatú daganat esetén többféle daganat ellenes készítmény adása lehet indokolt. Azonban érdemes tudni, hogy ezen készítmények bár csökkenthetik a daganatok méretét, ám jelentősen megnövelik az artériás és a vénás trombózis kialakulásának esélyét. (A kemoterápia például 6,5- szorosra fokozza a trombózis rizikóját). Éppen ezért könnyen lehet, hogy ilyen esetekben javasolt komolyabb trombózis profilaxist, vagyis megelőző kezelést alkalmazni (LMWH), főleg akkor, ha az illető alapból hajlamosabb a trombózisra.

Érdemes tudni, hogy daganatok jelenléte esetén a mélyvénás trombózis előfordulása 6-szor nagyobb, mint a nem daganatos betegeknél, ráadásul az ismétlődés esélye is nagyobb ekkor (3-szoros). Ennek oka, hogy a daganatok – a jóindulatúak is - mechanikai okból, nagyságuktól és elhelyezkedésüktől függően nyomhatják a vénát, így gátolhatják a vér áramlását. A pangó vérben a véralvadási faktorok aktiválódnak, így jelentősen megnő a vérrögképződés esélye. Ráadásul a daganat szövetekben, több véralvadást fokozó fehérje is termelődik, melyek pluszban növelik a trombózis rizikóját.

NSAID

Igen sok háztartásban megtalálhatók az úgynevezett nem szteroid típusú fájdalom-és gyulladáscsökkentők (NSAID), melyekhez akár vény nélkül is könnyen hozzá lehet jutni. Azonban már több tanulmány is kimutatta, hogy ezen készítmények jelentősen megnövelik a vérrögképződés kockázatát, ami akár tüdőembóliához is vezethet. Ez főleg azon esetekre igaz, amikor a beteg huzamosabb ideig alkalmazza ezeket a készítményeket. Éppen ezért, aki tartósan NSAID terápiára szorul, érdemes előtte trombózis rizikóbecslésen részt vennie, hogy biztonsággal alkalmazhatja-e ezt a fajta terápiát, illetve, hogy szükséges-e valamilyen gyógyszeres trombózis prevenciót alkalmaznia.

“Ugyanakkor minden NSAID készítmény megnöveli a kumarinokat szedő betegek INR értékét és nagymértékben növeli a vérzések kialakulásának veszélyét. A kumarin-típusú alvadásgátlót szedő betegek ezért gyakorlatilag nem szedhetnek TV-ben reklámozott fájdalomcsillapítókat!”- figyelmeztet a szakember. Számos egyéb gyógyszer tartozik még ebbe a gyógyszercsoportba, ezért csak szakorvos rendelhet gyógyszert a kumarin kezelésben részesülőknek!

Mit lehet tenni?

Prof. Blaskó György, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistája azt tanácsolja, hogy amennyiben valaki a fent említett gyógyszereket alkalmazza, indokolt lehet -még a használatukat megelőzően- trombózis rizikóbecslésen részt vennie (főleg, ha a családjában előfordult már trombózis). Ezáltal meg lehet tudni, mennyire veszélyezteti a vérrögképződés és hogy kell- e valamilyen komolyabb preventív intézkedéseket tenni.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mélyvénás trombózis: ezt figyelje a bőrén, hogy időben észrevegye!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

trombózis

Forrás: Trombózis és Hematológiai Központ
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához