Ezeket látta már?

Ha ilyen bőrelváltozást tapasztal véralvadásgátló mellett, azonnal hívjon orvost!

véralvadásgátló injekció gyógyszer mellékhatás bőr trombózis

A véralvadásgátlók okozhatnak néha olyan tüneteket, amelyek megijeszthetik a beteget.

Hogy mi számít normálisnak a terápia során és mikor érdemes orvoshoz fordulni, arról véralvadási specialistát kérdeztünk. Prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája elmondta, hogy azok, akik ideiglenesen heparin/LMWH injekció alkalmazására kényszerülnek, gyakran szembesülnek azzal, hogy a szúrás helye bedagad és kékes-lilás árnyalatban el is színeződik a körülötte lévő terület. Ez normális reakció, mely az idővel elmúlik.

Véralvadásgátló injekció - ezekre érdemes figyelni

Arra figyeljen az öninjekciózásnál, hogy mindig alaposan tisztítsa meg a kezelendő bőrfelületet, valamint minden nap változtassa a beadás helyét! Fontos továbbá ne légtelenítse a fecskendőt! Duzzanat, csekély elszíneződés gyakran az egyéni érzékenység, a helytelen technika, illetve eltalált kis véna miatt következhet be. Érdemes azonban tudni, hogy néha allergiás reakciót is jelezhet a bőrelváltozás, azonban ez nagyobb kiterjedésű, több centiméter átmérőjű lehet. Ekkor a csalánkiütés mellett hányás, verejtékezés, nehézlégzés is jelentkezhet - ilyenkor haladéktalanul forduljon orvoshoz!

Szerencsére az injekciózást nem kell sokáig alkalmazni, rövid idő után orvossal egyeztetve szájon át szedhető készítményekre át lehet térni.

Extrém kumarin okozta hajhullás

Páran panaszkodnak arra, hogy mióta véralvadásgátló terápiában részesülnek, fokozott hajhullással küzdenek. Ez igazából ritka mellékhatás, ami főleg a régebbi típusú kumarin származékoknál jelentkezik.

A probléma tekinthető normálisnak is, ám ha valakinél súlyosabb hajvesztés indul meg, úgy érdemes orvoshoz fordulni, aki egyrészt más készítményt írhat elő, másrészt laborvizsgálatot javasol. Erre azért van szükség, mert előfordulhat, hogy a terápia következtében vérszegénység, vashiány alakult ki (a készítmény provokálta vérzések miatt).

Kék-zöld foltok szerte a testen, vérzések

Fontos tudni, hogy ha valaki véralvadásgátló terápiában részesül, akkor a véralvadás/vérzékenység egyensúlyát kissé az utóbbi irányába tolják el. Emiatt előfordulhat, hogy a vérzések kicsit lassabban állnak el, illetve sérülés esetén könnyebben alakulnak ki kékes-lilás foltok a bőrön.

Mitől és hogyan védenek a véralvadásgátlók? Olvasson tovább!

- Ez minimális szintig normálisnak tekinthető, ám érdemes tisztában lenni azzal, hogy komolyabb vérzékenységre utaló tünetek esetén (pl. erősebb vérvizelés, szem körüli bevérzések, gyakori, nagymértékű orrvérzés, véres vizelet) gyors INR ellenőrzés javasolt (erre a régebbi készítmények esetén van szükség), mivel meglehet, hogy állítani kell a dózison, nehogy életveszélyes belső vérzések lépjenek fel - mondta prof. Blaskó György.

Bőrpír után kékesfekete elszíneződés - azonnal hívni kell az orvost

Amennyiben a kumarin kezelés első hetében bőrpír jelentkezik, majd rövid idő múlva (kb. 1 nap) igen sötét, csaknem fekete árnyalatot vesz fel, akkor sürgősen forduljon orvoshoz, mivel ez a kumarin nekrózis jele lehet!

Az életveszélyes állapotot a bőr kapillárisaiban keletkező véralvadék okozza, melynek következtében bőrelhalás indul meg. Szerencsére megfelelő dozírozással, gyógyszerváltoztatással és odafigyeléssel az állapot elkerülhető, így igen ritka.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mélyvénás trombózis: mennyit érnek a heparinos krémek?

Mi a tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

véralvadásgátló

Forrás: Trombózisközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához