Ezeket látta már?

Mely értékek jelzik a leleten a vesebetegséget?

vesebetegség eredmény lelet

Milyen értékek, jelzések mutatják a leleten a vesebetegséget?

A világ népességének mintegy 10 százaléka, azaz 750 millió ember szenved idült vesebetegségben (chronic kidney disease, CKD) és ebből több mint 2 millió ember részesül vesepótló kezelésben vagy szorul transzplantációra napjainkban. A különböző kórképekkel együttjáró betegség, amely alattomosan, szinte panasz nélkül jelentkezik, nehezen felismerhető. Ezért jelentősen aluldiagnosztizált, holott egy egyszerű vérvétellel és az ún. bGFR érték rendszeres vizsgálatával a CKD már korai szakaszában könnyen észlelhető lenne – hívja fel a figyelmet a Magyar Nephrologiai Társaság.

A magas vérnyomás és a cukorbetegség szerepe

A Társaság az AstraZenecával karöltve azt a célt tűzte ki, hogy – figyelemfelhívással, korai felismeréssel és a kezelési protokoll fejlesztésével – 2025-re 20 százalékkal csökkenti a veseműködés pótlását igénylő betegek számát hazánkban.

Magyarországon 1,5 millióra becsülik az idült vesebetegek számát, ezzel a leggyakoribb népbetegségek közé került az elmúlt években. A szomorú adatok mögött elsősorban civilizációs ártalmak állnak, a valós biológiai szükségleteinktől eltávolodó mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás számos ismert következménnyel jár.

A magas vérnyomás és a diabétesz pedig az idült vesebetegség kialakulásában is jelentős szerepet játszik – utóbbi az összes CKD-s eset több mint 50% százalékáért felelős. A kórkép ráadásul több más, hasonlóan veszélyes betegség megjelenéséhez vezethet. Az előrehaladástól függően akár 14 szeresre is emelheti a szív-érrendszeri a halálozás kockázatát. „Szervezetünk egységként működik, és a hosszú távon fenntartott egészségtelen életvitel annak egészét terheli, egymás után kiváltva az elváltozásokat a különböző szervrendszerekben. -Olyan ez, mint a dominósor, ha elkezdett dőlni, már nehéz megállítani!” – hangsúlyozza Prof. Dr. Rosivall László, a Magyar Nephrologiai Társaság elnöke.

„Tudjon meg többet, adjon esélyt a vesének!”

A tét nagy, hiszen az életminőség jelentősen romlik a CKD előrehaladtával, annak kockázata pedig, hogy a vesebeteg páciens más kórképpel összefüggésben kórházi kezelésre szorul, kétszeresére nő – így a probléma óriási terhet ró az egészségügyi ellátórendszerekre is. Kifejezetten alattomos, a betegek mindennapjait jelentősen megnehezítő kórról beszélünk, ezért is rendkívül fontos a korai diagnózis, melyet azonban nehezítenek a változatos, nehezen összekapcsolható tünetek.

„Habár a számokból látjuk, hogy évről évre nő az idült vesebetegségben szenvedők száma, mégis keveset hallani a közbeszédben a CKD-ról, mi pedig ezen szeretnénk változtatni ezáltal jobb esélyt adni a betegeknek. Azért is fontos erről beszélni, mert bár valóban súlyosan aluldiagnosztizált kórképről van szó, valójában egy rutin laborvizsgálat keretében fényt lehet deríteni a jelenlétére. Ideje mindenkinek megismernie a vese működését jellemző ún. bGFR értéket, amennyiben ugyanis a 60 alatti* eredmény 3 hónapon túl is fennáll a laboreredményünkben, akkor sajnos mi is érintettek vagyunk a CKD-ban. Mindenképpen azt ajánlanám, hogy rendszeresen kérjük a bGFR érték vizsgálatát a háziorvostól, kezelőorvostól, hiszen ennek éppen akkora jelentősége van egészségi állapotunk szempontjából, mint például a koleszterin szintnek” – hívja fel a figyelmet Prof. Dr. Wittmann István, a Magyar Nephrologiai Társaság alelnöke.

Vesebetegség: a korai diagnózis életet menthet

Nem túlzás azt állítani, hogy a korai diagnózis az idült vesebetegség esetében ténylegesen életet menthet, hiszen miközben a kezeletlen kór súlyos, életveszélyes következményekkel járhat, ma már korszerű gyógyszeres terápiával és életmódkezeléssel is lehet segíteni a betegség szinten tartásában és a későbbi állapotromlás megelőzésében.

Annál is inkább sürgető lenne a betegséggel kapcsolatos széleskörűbb ismeretterjesztés, mivel a korai stádiumú CKD viszonylag könnyen és olcsón kezelhető, ezzel szemben az előrehaladott, idült vesebetegség sok szenvedéssel és komoly költségekkel járó folyamat. A CKD az érintettek életének minden területére komoly befolyással van.

Az AstraZeneca komoly elkötelezettséget vállal az idült vesebetegséggel kapcsolatos kutatások, hatékony és modern terápiás protokollok és az össztársadalmi edukáció terén is. A cél közös: 2025-re 20 százalékkal csökkenteni a veseműködés pótlását igénylő betegek számát hazánkban.

„A hazai szakmai közösség nyitottságának és együttműködésének köszönhetően egy nagyon ígéretes úton indultunk el afelé, hogy minél behatóbban megismerjük a betegséget, minél több pácienst lehessen már korai stádiumban diagnosztizálni és minél hatékonyabb kezeléssel tudjunk segíteni az érintetteknek. Lehet, hogy minden kampány kicsiben kezdődik, de ha figyelembe vesszük a CKD-s betegek számának dinamikus növekedését szerte a világban, elmondhatjuk, hogy akár több millió ember életét is megváltoztathatják ezek a kezdeményezések” mondja Kuuno Vaher, az AstraZeneca Közép-Európai Cluster igazgatója.

*bGFR = becsült glomerulus filtrációs ráta, mértékegysége: ml/perc/1,73m2

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

3 kezelés, ami csillapíthatja a derékfájást

Mi a tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

vesebetegség

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához