Ezeket látta már?

Felfázás, húgyúti fertőzés: ebből tudhatja, ha már átterjedt a vesére

felfázás,húgyúti fertőzés, vizelet, szex

Ennyire súlyos szövődménye lehet, ha elhúzódik a húgyúti fertőzés!

A felfázás, vagyis a húgyutakat érintő fertőzés és gyulladás gyakori betegség, és bár kifejezetten kellemetlen, sőt fájdalmas is lehet, a legtöbb ember nem tartja komoly bajnak. Pihenéssel, sok folyadék fogyasztásával, esetleg többé-kevésbé hatásos otthoni módszerekkel néhány nap alatt általában kikezelhetőnek tartják, és csak akkor mennek el orvoshoz, ha a tünetek szinte már elviselhetetlenek, vagy ha a betegség nagyon elhúzódik.

Húgyúti fertőzések szövődményei

Azonban a húgyúti fertőzéseknek is lehetnek komoly szövődményei, melyek elsősorban a vesét érinthetik. A húgyutakban, illetve a húgyhólyagban megtelepedő, elszaporodó kórokozók ugyanis a vesébe is bekerülhetnek, ott gyulladást, szélsőséges esetben pedig a vese visszafordíthatatlan károsodását is okozhatják. A vesegyulladás jellegzetes tünetei nagyon rövid idő, akár néhány óra alatt alakulnak ki: fájdalmas vizeletürítés, magas láz, hidegrázás, derék- és hátfájás, hányás.

Rendkívül ritkán, de a húgyúti fertőzés akár vérmérgezést (szepszist) is okozhat, mely az életet is veszélyeztető állapot, azonnali orvosi ellátást igényel! A szepszis tünetei közé tartozhat a láz, a felületes, szapora légzés, a felgyorsult szívverés és a zavarodottság.

Kiket veszélyeztetnek a húgyúti fertőzés szövődményei?

Természetesen nem kell mindenkinek megijednie, a komplikációk szerencsére ritkák, de néhány ember számára nagyobb a kialakulásuk rizikója. A hölgyek eleve nagyobb veszélyben vannak, anatómiai jellegzetességeik miatt ugyanis hajlamosabbak a húgyúti fertőzésekre, mint a férfiak, és ez a rizikó az életkor növekedésével, illetve a szexuális aktivitással együtt nő.

Mindenképpen orvosi kivizsgálásra van szükség abban az esetben, ha valakinél gyakran, évente több alkalommal is kiújul a felfázás. Ez ugyanis akár krónikus betegségre (pl. diabéteszre) is utalhat, de arra is figyelmeztethet, hogy több folyadékot kellene fogyasztanunk. Ha a férfiak tapasztalnak visszatérő fertőzéseket, akkor az prosztatagondokat is jelezhet!

A várandós kismamáknál is igen gyakori lehet a felfázás, és az esetükben különösen fontos, hogy megvizsgáltassák magukat orvossal, és ha szükséges, akkor gyógyszert is szedjenek. A nem kezelt húgyúti fertőzés ugyanis a magzatot is veszélyeztetheti, és növelheti a preeklampszia, a vérszegénység, sőt még a koraszülés rizikóját is.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Húgyúti fertőzések - ez a biztos módja a felismerésnek

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#felfázás

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához