Ezeket látta már?

Ekcéma: oka, tünetei, orvosi és otthoni kezelési lehetőségei

bőrszárazság, bőrviszketés, ekcéma, dermatitis, atópia, exogén ekcéma, endogén ekcéma, bakteriális felülfertőződés, allergiateszt

Mitől alakul ki az ekcéma? Számos ember életét nehezíti meg, ez az általában elhúzódó, vissza-visszatérő megbetegedés. A kiváltó ok tisztázása és a kezelés hosszadalmas lehet.

Az ekcéma a világ lakosságának 10%-át érintő, bármelyik életkorban megjelenhető, elhúzódó, vissza-visszatérő bőrbetegség. Az ezerarcú betegség okai különfélék lehetnek, pontos és hatásos bőrgyógyászati terápia csak az okok tisztázása után lehetséges - hívják fel a figyelmet a dermatica.hu orvosai.

Az ekcéma, vagy dermatitis minden ember életében előforduló betegség

 • Először a bőr kipirosodik, viszket, apró hólyagok alakulnak ki.
 • Majd vakarás következtében a sebek, pörkök, hámlás jelentkezik és az érintett terület egyre nagyobb lesz.
 • Az akut formából kezelés nélkül gyorsan subakut illetve krónikus forma alakulhat ki.
 • Ilyenkor a tartós gyulladáson túl utcakövezetszerű megvastagodás, pigmenteltérések jelentkeznek.

Az ekcéma tünetei

Az ekcéma tüneteit meghatározza, hogy a bőrgyulladás

 1. akut (heveny). Heveny folyamat esetén a bőr piros, ödémás, és pörk fedheti.
 2. vagy krónikus (idült) megjelenésű. Idült formában az érintett terület lehet pigmentált vagy depigmentált, repedések jelenhetnek meg, és hámlást vagy utcakőszerű bőrrajzolatot lehet megfigyelni.

Mindkét formára jellemző tünet a viszketés. A szimptómákat súlyosbíthatja az alváshiány, a túlzott alkoholfogyasztás és a stressz.

Az ekcéma tünetei a vérbőséges (vörös) bőrön kialakuló apró, később nedvedzésbe átmenő hólyagocskák. Krónikus - hosszabb időn át fennálló - ekcéma tünetei a bőr vörösség mellett a bőr megvasatagodása, hámlása.

Az ekcéma és a dermatitis egymás szinonímájaként használandó - mindkettő arra utal, hogy a bőr határoló, védekező működése sérülést szenved. Az azonos jelentése ellenére Európában elfogadott, hogy akut folyamat megnevezése dermatitis, krónikus folyamat megnevezése ekcéma.

Így történik az ekcéma kivizsgálása

Az ekcéma kezelése során az egyik legfontosabb állomás a megfelelő kivizsgálás. A betegséget bőrgyógyász-szakorvos fizikális vizsgálattal, illetve allergiatesztekkel, bőrpróbákkal igazolhatja. A kivizsgálás alkalmával a bőrgyógyász az ekcéma tünetei és pár vizsgálat segítségével megállapítja az ekcéma fajtáját, okát, hogy ez alapján tudjon dönteni az ekcéma kezelése terén.

Az atópiás ekcéma okainak felderítése esetenként nem vezet eredményre, mert az orvostudomány jelen állása szerint nem tudni, mi váltja ki a bőr reakcióját. Az atópiás ekcéma kezelése érdekében sokszor javasolt táplálékallergia vizsgálat, hiszen egyes ételek tovább erősíthetik az ekcémát, és ezen ételek kerülsével csökkenthető az ekcéma állapotának romlása, és az ekcéma tünetei erőssége is csökkenthető.

Kontakt ekcéma kezelése jóval egyszerűbb feladat, hiszen kontakt ekcéma esetében a kezelő orvosnak a kiváltó allergént kell megtalálnia, ami lehet

 • pollen,
 • poratka,
 • kozmetikum,
 • fém,
 • parfüm.

Az allergén megtalálását követően az ekcéma kezelése az érintett irritáló anyag kerülése, mellyel megelőzhető az ekcéma tüneteinek újbóli fellángolása.

atopic dermatitis, ekcéma, hámlás, száraz bőr, krónikus betegség, bőrbetegség, bőrirritáció Bár a kontaktekcéma először csak azon a helyen jelentkezik, ahol a bőr érintkezett az allergénnel, később a test más részeire is átterjedhet. Az allergén azonosításához gyakran több bőrteszt elvégzésére van szükség. Forrás: Shutterstork.com

Az ekcéma lehetséges okai

Az ekcéma kialakulásához tehát általában több tényező együttes jelenléte vezet. A bőrgyulladásos kórképek exogén és endogén ekcémákra oszthatók fel.

Exogén ekcéma

Exogén minden olyan ekcéma, melyet valamilyen, a bőrt érő külső hatás vált ki. Ide tartozik az allergiás és az irritatív kontaktdermatitisz – az alábbiak szerint:

 • A bőrgyulladást olyan anyag vagy hatás okozza, amelyre az érintett személy allergiás; az anyag immunreakciót is kivált.
 • A bőrgyulladást irritáló anyag vagy hatás (például: sugárzás) okozza. Nincs immunreakció, az anyag a bőrrel való érintkezés területén idéz elő ártalmat. 

Endogén ekcéma

Endogén bőrgyulladásnál az egyéni adottságok, genetikai hajlam vagy a bőrön elszaporodó mikrobák valószínűsíthetők az ekcéma okaként. Endogén befolyásoló tényezők: UV-érzékenység, életkor, rassz, egyéb allergiás betegségek és az egyéni fogékonyság.

Az ekcéma kezelése

Az ekcéma kezelésének módját a kezelőorvos minden esetben egyénre szabottan, a kiváltó okok függvényében határozza meg.

Az ekcéma kezelésének fontos elemei:

 • diéta (ha táplálékallergia - pl. tej - áll a háttérben)
 • gondos bőrápolás
 • speciális kozmetikumok és testápolók használata
 • ekcéma elleni krémek
 • olajos fürdők
 • speciális alsóruházat használata 
 • helyi szteroidok, egyéb orvosi helyi készítmények
 • fényterápia

Az ekcéma kezelésében fontos szerepet tölt be a helyi szteroid készítmények alkalmazása. A krémek kúraszerűen használandóak, az ekcéma tünetei jelentkezésekor. Az ekcéma kezelése esetén alkalmazott, erős hatóanyagú készítmények viszonylag rövid idő alatt szüntetik meg a gyulladást.

Az ekcéma tünetei enyhülésekor, úgynevezett immunmoduláló helyi készítmények is alkalmazhatóak, melyek a hosszabb tünetmentes állapot megőrzését is elősegítik. Megfelelő körülmények mellett alkalmazott immunmoduláló szerek hosszú távon is biztonságosak, megakadályozzák az ekcéma gyulladásos folyamatainak kialakulását, anélkül, hogy a bőr szerkezetét károsítanák. Az ekcéma elleni krémeket az érintett bőrfelületen hetente kétszer alkalmazzuk, úgynevezett fenntartó kezelésként.

Az ekcéma kezelésének fontos része a száraz bőr megóvása, a rendszeres bőrápolás, lipidpótlás biztosítása. Az ekcéma kezelése során a betegség nem minden formája kezelhető véglegesen, de a kiváltó okok elkerülésével, a gyulladás megszüntetésével tünetmentes állapot érhető el.

Az ekcéma kezelése otthon

Az ekcéma kezelése mellett a mindennapok során is javasolt néhány tanácsot megfogadni. Tisztálkodáshoz és szépségápoláshoz válasszon inkább a gyógyszertárban beszerezhető, speciálisan az ekcéma által érintett bőr ápolására kifejlesztett illatanyag- és színezékmentes készítményeket. Különösen a téli időszakban fordítson figyelmet a száraz, ekcémás bőr rendszeres hidratálására.

A helyi kezelés célja egyrészt a gyulladás csökkentése, és a felülfertőzés elkerülése. A nedvedző, gyulladt területre hűtő borogatás is tehető, illetve szükség esetén gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő ecsetelőkkel, kenőcsökkel is bekenhető. Fontos viszont, hogy saját magát senki ne gyógyítsa szteroid tartalmú krémekkel, mert ezek szakszerűtlen alkalmazása súlyos következményekkel járhat! A helyi kezelés célja egyrészt a gyulladás csökkentése, és a felülfertőzés elkerülése. A nedvedző, gyulladt területre hűtő borogatás is tehető, illetve szükség esetén gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő ecsetelőkkel, kenőcsökkel is bekenhető. Fontos viszont, hogy saját magát senki ne gyógyítsa szteroid tartalmú krémekkel, mert ezek szakszerűtlen alkalmazása súlyos következményekkel járhat! Forrás: shuttertock.com

Az orvos által előírt kenőcsök, krémek használata mellett a házilagos kezelés is kiemelt fontosságú – az alábbiak szerint:

 • a bőr állandó hidratáltságának biztosítása megfelelő krémek segítségével, a kiszáradás megakadályozására;
 • szárító hatású kozmetikumok, tisztálkodószerek mellőzése;
 • a betegség fellángolása esetén az érintett bőrfelület borogatása;
 • az érintett bőrfelület tisztántartása (lehetőleg ne érje por vagy egyéb szennyeződés);
 • kiváltó vagy súlyosbító anyag/hatás kerülése;
 • a gyulladt bőr vakarásának kerülése.

Az ekcéma általában bőrviszketéssel jár, az érintett terület vakarása viszont – a hámrétegek felsértése miatt – növeli a bakteriális felülfertőződés kockázatát. Az óvatos masszírozás, simogatás is enyhítheti a viszketést a bőr felsértése nélkül – a viszketés enyhítésére antihisztamin tartalmú gyógyszer is szedhető.

Fontos tudni, hogy az ekcémás bőrt semmiféle szélsőséges fizikai (forró víz, izzasztó ruházat, felületi horzsolás) vagy kémiai hatásnak nem szabad kitenni. Az ekcémás tünetek stressz és túlterheltség hatására fellángolhatnak, aminek hátterében az immunrendszer fokozott igénybevétele állhat.

A megelőzésben segíthet a kiegyensúlyozott étrend, a megfelelő mennyiségű és minőségű pihenés és alvás, illetve a mértékletes alkoholfogyasztás.

bőrkiütés, ekcéma, covid, vírus, vakcinainfó, orvos válaszol Atópiás ekcéma felnőttkorban is jelentkezhet, azonban a beteg részletes kikérdezése során rendszerint felfedezhetők olyan korábbi tüneteket, amelyek a betegségre való hajlamot előre jelezhették. Ez lehet például a nagyon száraz bőr, vagy allergiás tünet, szénanátha. Forrás: Shutterstork.com

Mikor forduljak orvoshoz?

A súlyosbodó tünetek előbb-utóbb arra késztetik az érintettet, hogy orvoshoz forduljon. Tanácsos azonban nem megvárni, hogy az ekcémás bőrfelület – a viszketés miatti gyakori vakarás következtében – még súlyosabb, fertőzött állapotba kerüljön, ezért már enyhe tünetek esetén is érdemes bőrgyógyász szakorvoshoz fordulni.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Periorális dermatitisz oka, tünetei és kezelése

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#ekcéma

Forrás: NNK/EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához