Ezeket látta már?

Keloid

A sebgyógyulás folyamán a seb felszíneket először sejt- és érdús sarjszövet tölti ki. A sarjszövet felszíne behámosodik, majd abban egyre nagyobb mennyiségben keletkezik hegszövet. A keloid lényegében a sarjszövet jóindulatú burjánzása, nem valódi daganat. Jelentősége leggyakrabban kozmetikai, de az életminőséget egyéb módon (pl. cipőviselési nehézségek) is ronthatja.

A keloid előfordulása

Keloid

Egyéni hajlam talaján fordul elő, bárkinél, bármely életkorban megjelenhet. Mivel a keloid alapja bármilyen hámsérülés lehet különösen akkor, ha a sebbe idegentest kerül, tetovált személyeknél jóval gyakrabban fordul elő. Egyes népeknél a rituális tetoválást, rituális keloid képzéssel egészítik ki (jellemző pl. a pápua-új guineai őslakosokra). A keloid lényegében bárkinél bekövetkezik, de 11 éves kor alatt jellemzően nem fordul elő.

A keloid okai

A keloidhajlam részben genetikailag meghatározott. A leggyakoribb formák, a műtéti sebzés vonalában keletkező keloidok legjellemzőbb okai:

  • Nem megfelelő sebszél-egyesítés (nem a megfelelő pontok között történő összeöltés)
  • Sebszél egyesítés során a sebszélek éles eszközzel történő megragadása
  • Idegentest (pl. varróanyag) maradása a sebzés vonalában

Idegentest (pl. varróanyag) maradása a sebzés vonalában

Az említett okok elkerülésére több ún. sebszél egyesítő öltést (pl. Donáti öltés, Algöver öltés) dolgoztak ki, ezek használata a keloidképződés veszélyét jelentősen csökkenti. A bőr zárásakor fontos a lehető legkisebb sérüléssel járó vékony, finom (pl. selyem) öltőanyag használata. A varróanyag eltávolítását "nem igénylő" bőrben futó kozmetikai sebzárások kevésbé védenek a keloiddal szemben, éppen a varróanyag bent maradása miatt.

Sok esetben a keloid észre nem vett sérülés talaján alakul ki. Gyakori a szakáll szőrtüszőinek gyulladása ("szakállmérgezés") talaján kialakuló keloid csakúgy, mint (főként gennyes) aknét követően.

A keloid tünetei

A keloid leggyakrabban a kiindulási seb alakjának megfelelő alapon ülő, sima felszínű, rugalmas tapintatú, alapján könnyen elmozdítható, halványvörös szövettöbblet, olykor valódi daganat képét utánozhatja.

A keloid lefolyása

A keloid rendszerint csak kisebbre, borsnyi, borsónyi, babnyi nagyságúra nő meg. ritkán egészen nagy és kiterjedt formákkal is találkozunk. A keloid a környező szöveteket nem szűri be, azokra lényegében ártalmatlan.

A keloid diagnózisa

A kórelőzmény, a tumor megtapintása gyakorlott szakember számára többnyire elegendő a diagnózishoz. Kétes esetben szövettani vizsgálat dönt. (Szövettani vizsgálat minden sebészileg eltávolított kóros elváltozás esetén kötelező.)

A keloid terápiája

Sajnos a keloid, jóindulatúsága ellenére sem tartozik a jól gyógyítható jelenségek közé. Főként azért nem, mert oka legtöbbször sebzés, és az eltávolítása is sebzést igényel – tehát a keloid sebészi eltávolítása újabb keloid veszélye mellett lehetséges. Műtétileg eltávolított keloidok kiújulási kockázata 50%.

Amennyiben az elsődleges kezelés műtéttel történik, a műtéti sebzárás aranyszabályainak betartása alapvető követelmény. Ilyenek pl. a pontos sebszél egyesítés, a sebszélek kímélése, sebszél egyesítő öltések használata, kizárólag eltávolítható öltések alkalmazása, stb.

A műtét után a keloid kiújulásának kockázata különleges szilikon sebfedő anyagok alkalmazásával csökkenthető.

Leghatékonyabb megelőzés a már látható veszély esetén alkalmazott helyi szteroid injekció adása. (A szteroidok hatásai közé tartozik a kötőszövetek képződésének gyengítése, mely a kezelés céljától függően lehet nem kívánt mellékhatás is.

Léteznek olyan kötőszöveteket, hegszöveteket felpuhító kenőcsök, melyek kezdődő keloid esetén eredményesek lehetnek. Ezek természetesen vényre kapható gyógyszerek, alkalmazásuk orvosi felügyelet mellett történhet.

Jó eredményeket adhat a keloid keménylézerrel történő eltávolítása. Az ún. lágylézerek alkalmazása is eredményes lehet, de általában a keloid több lágylézer kezelést igényel, ezért meglehetősen költséges.

A szokványos kezelésre kevésbé reagáló esetekben felszínes röntgensugárzás, vagy helyi citosztatikus kenőcsök alkalmazása is szóba jön.

A keloid megelőzése

Ha valakinél már fordult elő keloid, műtéti beavatkozás előtt értesítse sebészorvosát a feltételezhető hajlamáról.

Forrás: EgészségKalauz