A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Körömbenövés

#bőrbetegség #körömbenövés
2010.01.18. Módosítva: 2015.11.04.

A köröm széle belenő a körömredőbe és fájdalmas gyulladást okoz, esetleg a környező bőrön gyulladásos sarjszövet (granuloma) is létrejön.

Hirdetés

A körömbenövés okai

Keskeny, szoros cipő viselése, valamint a körmök helytelen vágása (rövid szélekkel, ívesen és nem egyenesen keresztbe), esetleg ortopédiai hiba (a lábfej nem egyenletesen eloszló terhelése) okozza.

A körömbenövés tünetei és lefolyása

Kezdetben tünetmentes, de ahogyan a körömszél egyre jobban belenő a környező bőrbe, fájdalmassá válik (különösen, ha nyomás éri), begyullad (kipirosodik, megdagad és meleggé válik), valamint felülfertőződhet, gennyes hólyagok alakulnak ki (paronychia), amelyekből a genny időnként kifakadhat. Hosszabb távon az érintett szakaszon sarjszövet képződik.

A körömbenövés diagnózisa

A jellemző tünetek és fizikális vizsgálat alapján a diagnózis felállítható.

A körömbenövés terápiája

A bőrgyógyász helyi érzéstelenítésben a köröm mátrixáig terjedő kimetszéssel távolítja el a körömlemez 2-3 mm-es széli részét, fenollal ecseteli (meggátolandó az újból bekövetkező benövést), majd a sebszéleket összenyomva, szorítókötéssel rögzíti. Lehetőség van a műtét elvégzésére lézerrel is. Megfelelően képzett pedikűrös is segíthet a benőtt köröm eltávolításában, és a további körömnövés helyes "irányításában".

A körömbenövés megelőzése

A körömbenövés megelőzhető a helyes körömvágási technikával, valamint a szűk, szoros lábbeli viselet kerülésével.

Forrás:

Rácz István, Török Ibolya, Horváth Attila: Gyakorlati bőrgyógyászat

Dobozy Attila, Farkas Beatrix, Horváth Attila, Hunyadi János, Schneider Imre: Bőrgyógyászat; MSD Orvosi kézikönyv

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.