Ezeket látta már?

Száraz bőr

2009.10.08. Módosítva: 2015.11.04.

A száraz bőr problémájával főként az idősebb emberek küzdenek. Az öregedő bőr egyre kevesebb faggyút termel, veszít rugalmasságából, berepedezik, kiszárad és néha kellemetlenül viszket. Külső tényezők szintén okozhatják a bőr szárazságát: pl. bizonyos habfürdők, szappanok, túlságosan száraz levegő, és egyéb betegségek (pl. bőrbetegségek, hormonzavar) is közrejátszhatnak a kialakulásában.

A száraz bőr tünetei

A száraz bőr vékonyan berepedezik, felülete durva, érdes lesz, erősen hámlik és néha viszket is.

A száraz bőr esetleges komplikációi

A száraz bőr elméletileg semmiféle komplikációt nem okoz.

A száraz bőr kiváltó okai

A száraz bőr elsősorban az öregedés jele, de okozhatja a túl száraz levegő (pl. túlságosan erős fűtés télen) vagy bizonyos kozmetikai szerek használata is.

Mit tehet Ön száraz bőr esetén

Ne zuhanyozzon vagy fürödjön túlságosan hosszú ideig!A tisztálkodáshoz használjon zsírtartalmú kozmetikumokat!Használjon kíméletesen tisztító szappant!Tisztálkodás után kenje be bőrét olyan krémmel (pl. jojobaolajjal), amely visszaadja annak természetes zsír- és nedvességtartalmát.Ne vakarja a viszkető részeket!Kerülje a bőrt irritáló kozmetikumok használatát!

Mit tehet az orvos száraz bőr esetén

Vizsgált során megállapítja, hogy betegség okozza-e a bőr szárazságát.Olyan kozmetikai szerek használatát javasolja, amelyek kíméletesen ápolják bőrét.Gyógyszert ír fel a viszketés ellen.

A száraz bőr megelőzése

A bőr kiszáradása megelőzhető olyan kozmetikai szerek használatával, melyek visszaadják a bőr természetes nedvesség- és zsírtartalmát.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához