Ezeket látta már?

Hólyagrák

2010.07.09. Módosítva: 2015.11.04.

A hólyagrák a második leggyakoribb urológiai daganat. Férfiakban majd háromszor olyan gyakran fordul elő, mint nőkben.

A hólyagrák rizikótényezői

Hólyagrák

A dohányzás a legnagyobb kockázati tényező, valószínűleg az új esetek legalább feléért felelős. Emellett az iparban használt festékekkel vagy oldószerekkel való érintkezés is elősegíti kialakulását.

A hólyagrák tünetei

A betegek 90 százalékában az első tünet a véres vizelet megjelenése. Későbbi panasz a fájdalom és a vizelés alatt érzett égő érzés. A sürgető vizelési inger a betegek kis részében jelentkezik, általában a daganat méretével és elhelyezkedésével összefüggésben. Ha a betegség előrehaladott állapotban van, a kismedencei nyirokcsomókban lévő áttétekre az alsó végtagok ödémája, a távolabbi nyirokcsomókban lévő áttétekre pedig a kulcscsont feletti nyirokcsomók megnagyobbodása és megnagyobbodott máj hívja fel a figyelmet.

A hólyagrák diagnózisa

A vizeletvizsgálat során általában vér mutatható ki. A hólyagba vagy vénásan beadott kontrasztanyag befecskendezése utáni röntgenfelvételen rendellenes hólyagfal ábrázolódik. Ultrahang, komputertomográfia (CT) és mágneses rezonancia vizsgálat (MRI) ugyancsak rendellenességet mutathat ki a húgyhólyagban. A képalkotó eljárásoknak az előrehaladott daganatok stádiumbeosztásában is szerepe van. Ha bármelyik vizsgálat daganatot mutat ki, az orvos szövetmintákat vesz a gyanús területekről mikroszkópos vizsgálathoz (biopszia).

A hólyagrák kezelése

A húgyhólyag belső felszínén érintő, tovább nem terjedő daganatok cisztoszkópia (az eljárás során az orvos a húgycsövön keresztül behelyezett eszközzel betekint a húgyhólyagba, és kisebb beavatkozást is el képes végezni) során teljesen eltávolíthatók. A betegekben azonban gyakran alakul ki később újabb daganat. A daganat ismételt felbukkanása megakadályozható olyan rákban, ami a húgyhólyag belső felszínére korlátozódik. Ehhez a daganat cisztoszkópiás eltávolítása után a beteg húgyhólyagjába rendszeresen egy rákellenes szert, vagy BCG-t (az immunrendszert serkentő szert) juttatnak.

A mélyen a húgyhólyag falába tört, vagy azon túlterjedő daganatok cisztoszkópiával nem távolíthatók el teljesen. Kezelésük általában a húgyhólyag részleges vagy teljes eltávolításából áll.

A rák gyógyításához sugárkezelés is alkalmazható önmagában vagy kemoterápiával kombinálva. A húgyhólyagon túl, a nyirokcsomókba átterjedt daganatot kemoterápiával kezelik. Több különböző gyógyszer-kombináció használható ez ellen a rák ellen, különösen, ha annak áttétei csak a nyirokcsomókra korlátozódnak.

A hólyagrák kórjóslata

A lassan növekedő felszínes tumorok esetében a halálozás kevesebb, mint 5%, ez azonban 15-20%-ra nő olyan daganatok esetében, amelyek gyorsan nőnek, vagy már a húgyhólyag izomrétegébe is behatoltak. Az áttétet adott daganatok esetében az 5 éves túlélés 45-60%.

Forrás:

Mark H. Beers, MD: MSD Orvosi kézikönyv a családban,

Korszerű orvosi diagnosztika és terápia – Melánia Kiadó

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához